З.м.с. Димитър ГАНЧЕВ 

Харманли

Традиция стана в дните преди  1-ви май- Празника на гр. Харманли,  на спортната база „Кюмурлука“, да се открива новият спортно-състезателен сезон за българските корабомоделисти. За поредна година спортистите на Модел яхт клуб-Пазарджик стартираха успешно. Държавното първенство по корабомоделен спорт за радиоуправляеми модели- класовете М /водната „Формула-1“/ и NS / копия на умалени кораби/, се проведе при отлично подготвени полигони, тихо и топло време.

Първенството беше открито от кмета на Харманли г-жа Мария Киркова. Още в началните стартове в най-атрактивният клас Еxpert, висша класа показаха пазарджиклиите з.м.с. Димитър Димитров с постижение от 44 обиколки и м.с. Димитър Марков- 42 обиколки, следвани от Иван Иванов от Средец- 39.

В клас Mini в оспорвана борба се хвърлиха баща и син з.м.с. Петко Петков и з.м.с. Димитър Димитров, бащата грабна златото с 35 обиколки, а Митко изостана само на 3 секунди, трети с 34 об. стана софиянецът Денис Димитров.

Удоволствие беше да се наблюдава битката  в клас Start, където нашите направиха страхотно шоу и си разпределиха медалите, отново злато за Петко -28 обиколки, сребро за Митко-26 и бронз за Владислав Кацарски- 25.

Миналогодишният фаворит м.с. Димитър Марков, получи повреда след сблъсък и остана извън класирането. Оспорван стана и финалът в клас FSR-E, тук Петков отново победи с 118 обиколки , втори стана софиянеца м.с. Симеон Тодоров- изостанал на 4 секунди, а с бронза се задоволи нашият Стефан Марков- 117 обиколки.

В  клас Mini MONO, с лекота Петков си осигури и четвърти златен медал с 35 обиколки, следван от Добричаните- Добрин Киров -31 и Живко Златев-25 обиколки. В клас MONO-1 златото грабна Стефан Марков с 37 обиколки, втори е Добрин Киров- 36, а трети Георги Г. Георгиев от Харманли- 31.

В тимовите надбягвания, отново над всички бяха пазарджишките спортисти, в Team Expert- Димитър Марков и Димитър Димитров с 125 обиколки грабнаха шампионската титла, следвани от габровчанити м.с. Станислав Христов и мс Антон Антонов- 121, а на бронза се зарадва и Георги К. Георгиев в тандем с Вангелов и Димитров от Харманли с 93 обиколки.

В клас Team Mini, в сборен отбор от Тодоров-София и Захариев-Варна, змс Петко Петков завоюва и петият си златен медал с общо 101 обиколки, следвани от тима на Харманли- 100, а нашите двама Митковци останаха трети с 95 обиколки. В класовете NS, които до скоро също бяха пазарджишки патент, доминираха представителите на Каварна, Харманли и Средец и си разпределиха медалите в основните класове.

Почти символичното участие на Модел яхт клуба в тази категория – само с двама състезатели им донесе- сребро за мс Кристиан Горанов в клас F4-B с 172,33 точки, а Никола Николов остана четвърти в клас F2-A с 176,67 т. За първи път пазарджишките корабомоделисти стартираха без юноши в тези две категории модели.

Смяната на поколенията си оказа своето въздействие и за сега ще се изчака година-две, за да се подготви най младото поколение юноши. Въпреки всичко, това е старта, а в предстоящите кръгове и в останалите категории, се очакват нови успехи и емоции.

В днити на Празника на Пазарджик , отново сме домакини на Държавното и Мемориал „Неделчо Шишков“ за настолни модели- класовете „С“, а през юни посрещаме и авиомоделистите за кръга от Световната купа за кордови модели, първи кръг за корабни скоростни модели- класове А/В и трети кръг за радиоуправляеми яхти- класове F-5.

В края на юли Пазарджик е домакин и на 20-то Световно първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели. Предстоят и още състезания по корабо и автомоделните спортове в Казанлък, Габрово, Враца и на яз. Батак. Очакват ни още много емоции и нови спортни успехи.