Ана Гройс, PZdnes.com

Асоциацията на хореографите в България раздаде своите първи Годишни награди „Златна муза 2017”. На официалната церемония, която се проведе в световния ден на танца в НДК бяха връчени награди в общо 10 категории. С награда за хореография в областта на детското танцово изкуство бе удостоен пазарджишкият хореограф Костадин Низамов за танца му „Дражевски игри“.

01низамов

Костадин Низамов е бивш възпитаник, а понастоящем хореограф на ДЮФА „Елица“, където работи заедно с утвърдения екип от педагози Маргарита Караджова и Карамфила Григорова. Автор и съавтор на редица успешни музикално – танцови постановки като: „ Копаница”, „ Шопски танци”, „ Дражевски игри” и др. Завършил е  Държавното хореографско училище – гр. София, профил „ Български танци” в класа на Никола Колев.

От 1997 г. е „Балетмайстор”в АНПТ „Пазарджик“.  С ДЮФА „ Елица” е носител на множество първи награди и отличия от конкурси и фестивали в България и чужбина. Заедно с хореографа Иван Кочев са основатели и първите преподаватели в създадената паралелка „Хореография” в училище „ Георги Брегов”.

Ръководил е танцови състави в селата Величково и Априлци, а от 2006 г. е основател, ръководител и хореограф на Фолклорен танцов състав „ Китен наниз” с. Черногорово вече 10 г., с който е носител на първи награди и отличия от конкурси и фестивали.

През 2014 г. завършва Висше образование с медал за отличие в Югозападен университет „ Неофит Рилски” гр. Благоевград със специалност – Хореограф – педагог, под ръководството на проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров. От 2015 г. е хореограф на АНПТ „ Пазарджик”. Автор е на музикално танцовите постановки „ На мегдана”, „ Изгряло ми ясно слънце на момкови двори”, „ Извили се дор три хора”. Носител на наградата „ Сладкопойна чучулига” присъдена от Общество за музика и танц в Пазарджишка област за 2016 г.

Носител на наградата за цялостно творчество по време на първите награди „Златна муза“ получи Христо Тодоров, той е и председател на Асоциацията на хореографите в България. Самата организация е учредена в началото на 2015 година и работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия, провежда обучения на специалисти в областта на танца и издава сертификати за правилна методика за преподаване в школите и клубовете за български народни танци.

Заедно с Фондация „Българе“, АХБ е сред инициаторите и съорганизаторите на предстоящия Първи международен фестивал  за танцово изкуство – Кранево 2017, който ще се проведе от 2 до 7 юни тази година.