Силвия Велева и Силвия Ветренска, които получиха подарък и от ръководството си – колиета микроскоп от Купи Наука, за спечеленото 5-то място в конкурса миналата година.
Стартира конкурсът Агар Арт 2017 за рисунка с микроорганизми върху петри. Негови организатори отново са списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM.
Конкурсът е аналог на  Agar Art Contest на Американското общество по микробиология (ASM) и през 2016 г. се проведе за първи път в България. С награди бяха отличени млади български микробиолози, сред които и нашите момичета- Силвия Велева и Силвия Ветренска от РЗИ Пазарджик, спечелили 5-о място.
Тази година ще фокусираме вниманието си върху техниката на рисуване и по-финия растеж на щрихите от колониите микроорганизми – разкриват тънкостите на изкуството Агар Арт двете микробиоложки. Ще се стремим към създаване на композиция, сюжет и перспектива в рисунките, така че да се доближават до реална художествена торба. Надяваме се да получим широка подкрепа и да докажем, че микробиологията е форма на изкуство.
До 3 юни 2017г.  участниците ще изпращат снимки на творбите си и кратко описание, с информация за използваната хранителна среда и микроорганизми на e-mail: rositsa@nauka.bg.
Всички снимки ще бъдат качени във Фейсбук страницата на „Българска наука“, в специално създаден за конкурса албум и ще бъдат оценени от  жури. Наградата на публиката ще бъде определена според броя на харесванията и положителните реакции на снимките във Фейсбук. Победителите ще бъдат обявени на 12 юни.
* Снимката и текстът, са публикувани в сайта на Българска наука