Ана Гройс, PZdnes.com

Изложба с картини в читалище „Развитие“ ще е част от събитията по повод празника на град Пещера.

На шести май, в събота, общо шестима художници ще представят своите най-нови, както се казва още „топли“ произведения на изобразителното изкуство. В момента художниците творят в подножието на Родопите, в манастира „Възнесение Господне“, познат като манастир „Свети Спас“, разположен в началото на града по пътя от Пловдив и Пазарджик. Основен спонсор на живописния пленер е Община Пещера.

Участници са пазарджиклиите Константин Анастасов, Атанас Шeкеров и Стоян Димитров, Теодора Нанова от София, Бранимир Манушев от Велинград и Илия Тончев от Радилово. На всички творци са осигурени по две платна и материали за работа, а художниците създават от началото на седмицата своите произведения в тишината на манастирската обител.

След приключването на пленера, творците ще подредят творбите в читалище „Развитие“ в центъра на Пещера, където в съботаq в 12:00 часа, на връх празника на града ще бъде открита официално изложбата с картините, рисувани в манастира.

Манастирът „Свето Възнесение“ в Пещера е мъжки. Монашеското пострижение на новия монах Иларион, който живее и служи в светата обител, бе на 23 октомври 2013 г. Той е ръкоположен от Пловдивския митрополит Николай по време на празничната Вечерня с одобрението на десетки богомолци от региона.

Манастирът датира от XII-XIV век, макар че има по-стара история, чието начало се крие в древността.  В сегашния си вид е от 1908 г. В навечерието на Балканската война, на 8 септември 1912 г., когато се чества празникът Рождество Богородично, Левкийският епископ Варлаам го освещава.В манастира се съхраняват много ценни икони, сред които са иконата „Възнесение Христово“, подарена през 1889 г. от жител на село Долна Василица, иконата на Иисус Христос, подарена през 1911 г. от жител от село Горна Василица, и иконата на Свети Йоан Предтеча – дар от жител на село Долна Василица през 1912 г.