* Снимка: Боби Стефанов

Десетки древни светилища и антични храмове се рушат в цяла България, разграбени и изоставени.

Базилика на 6 века над родопския град Белово е напът да рухне заради нехайството на институциите, вместо да се превърне в доходоносен туристически обект.

В красивите северозападни склонове на Родопа планина над град Белово, далеч от днешната цивилизация гордо се издигат останките на базиликата „Свети Спас“. Днес това е най-запазената част от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левке. Останки от крепостните му стени още могат да бъдат видени наоколо.

„Това не е обикновена църква, тук е била всъщност катедралната църква на левкийската архиепископия“, обяснява Севдалина Попова, старши специалист „Музейно дело“ в община Белово.

За първи път е проучена археологически през 1924 г. с финансирането на американски милионер. Последно е частично реставрирана и консервирана през 1994 г. Оттогава е изоставена от институциите.

„Държавата не е помогнала с нито една стотинка. Напротив, доскоро на практика ние не можехме да преодолеем една от структурите на държавата, а именно Държавното горско стопанство, за да можем да проектираме поне пътя, за да има един нормален достъп с всяко превозно средство“, коментира кметът на Белово инж. Костадин Варев.

Така на практика отговорността се размива на две – пътят е на Държавното лесничейство, а земята и самата базилика на Българската патриаршия. Общината иска да направи обекта туристически, но удря на камък.

Тази и още истории гледайте тази вечер по БТВ, след централната емисия с новини в рубриката БТВ Репортерите.