Балерина, журналистка, актриса, поетеса, продуцент, майка и съпруга на световно известния оперен бас Никола Гюзелев, всичко това е днешната гостенка на читалище „Развитие“ в Пещера – Анна Мария Петрова – Гюзелева. Повод за срещата е нейната стихосбирка “ А душата знае“. Книгата е в памет на Гюзелев.

Анна Мария Петрова е родена в Лом, но детството ѝ преминава във Враца. Завършва хореографското училище в София и още като ученичка участва в балета на Софийската опера. Там, на сцената, среща и съпруга си – големия български оперен певец Никола Гюзелев, с когото повече от 28 години са неотлъчно заедно. Разликата във възрастта им е  23 години, почти толкова колкото е тази между новоизбрания френски президент и съпругата му. Но разликата в семейството на Гюзелеви ражда порив за самоизява у красивата и талантлива Анна Мария. Те имат дъщеря на име Адриана, която живее и работи в Брюксел.

Балерината става актриса, когато е предпочетена за ролята на Неда във филма „Пътят към София“ през 1979 г. Тогава тя е едва осемнадесет годишна. След филма специализира актьорско майсторство в киностудия „Довженко“ в Киев при легендарния Николай Машченко. Това се оказва много полезно за кариерата ѝна актриса, тъй като в Италия тя има над 50 роли в различни продукции. Застава редом до звезди от ранга на София Лорен, Франко Неро, Ванеса Редгрейв.

Успоредно с актьорските си изяви Анна Мария Петрова – Гюзелева работи за италианските телевизии RAI, TV LA 7, MEDIA SET-ITALIA, пише за български вестници и списания, сътрудник е на месечното списание Euroma International News и седмичното издание Metropoli на италианския ежедневник Repubblica.

В стихосбирката ù „Молитва за живот“ (2001) са подбрани стихове и на двата езика. През 2011 г. в Италия излиза и втората ù стихосбирка „Цветя и бодли на Виа Eгнатия“. И в тези поетични откровения България със своята история и красота е сред централните теми.

Често я наричат „мост между Италия и България“. Непрекъснато е в движение, непрекъснато търси начини за популяризирането на България и българската култура. Посетителите на срещата днес ще могат да видят и картини, които са рисувани от Никола Гюзелев. Срещата започва в 17.30 ч. в HEAT complex – Пещера. Входът е свободен.