Проектът е своеобразно продължение на реализирания през 2014 проект на eXAF – Градът — Екран, в който акцент е представянето на медийни изкуства* в публична градска среда.

ON! Media Arts е все така фокусиран върху представянето на медийни изкуства на нашата публика, прилагайки към изложбения формат апетитната добавка на рефлексията – заложена във формата на срещи-разговори с артисти или изследователи, работещи в полето на медийните изкуства. Реализацията на всички събития в рамките на платформата включва интегрирани отворени дискусионни панели, чиято цел от една страна е споделянето на опит, а от друга – творческа провокация към местната сцена.

– – – – –

*Терминът „медийни изкуства“ (media art) се отнася до артистични творби, които са създадени на базата на технологичен компонент. Понятието „медиум“ (medium, ед.ч. на media) в случая се отнася до всяко комуникационно устройство, използвано за предаване и съхраняване на информация. Така, инкорпорирайки в работата си появяващите се нови технологии, артистите всъщност генерират един нескончаем процес на редефиниране на традиционните категории в изкуството.

 http://exaf.org/proekti/on-media-arts

 ЗА АРТИСТИТЕ:

  Маренка Красомил е учен в сферата на социалните науки и куратор от Берлин. Основател на онлайн резиденцията x-temporary.org, координатор на Silent University в Хамбург и, понастоящем,асистент-куратор на Neuer Berliner Kunstverein. Фокус в кураторската й практика са експерименталните, междудисциплинарни и колаборативни подходи.

x-temporary.org е онлайн резиденция за артисти и други, които работят в дигиталното пространство, като им предосавя среда за представяне на свои идеи и развитие на артистични концепции. Характерна особеност за x-temporary.org е, че платформата няма архив – като израз на отдръпване от състоянието на постоянен интернет достъп.

https://x-temporary.org/

  Джоана Шикау е медиен дизайнер с бекграунд в сферата на съвременния и класически танцов пърформанс. В работата си излседва връзката – съвместимостта – между хореография и медиен дизайн, търсейки нови естетически, енергийни и социални измерения спрямо процесите, свързани с продуциране на дизайн. Проектът й „Хореографиране за дизайн/ Дизайниране на хореографии“ е едновременно изследване и артистична работа, като демонстрира стремежът й към формулиране на нова хибридна методология/система. Съставните му компоненит са: медийен дизайн – който използва за комуникация графични елементи и кодове; и хореография – базирана на принципите на движение и усещане за тяло. Развитието на този проект премина през различни формати, като започва със серия от изпълнения на живо и творчески работилници и преминава през проучване на различни хореографски техники – от пост-модерен танц до танго. Представянето на хореографският код в различен контекст цели отключването на диалог межди сферите на медийния дизайн, визуалните изкуства и танцовата култура, като същевременно така проектът изследва връзката между означването и физическото възприемане, като обръща вниманиена материалността на езика.

http://joanachicau.x-temporary.org/

  Вълко Чобанов е роден в Пловдив през 1991. През 2014 завършва ‘Сценография’ в АМТИИ, а в момента е магистър в програма ‘Дигитални изкуства’ на НХА. Работи в сферата на живописта, илюстрацията, видео арта и пърформанса. Участвал е в рaзлични групови изложби в България, както и в няколко чуждестранни проекта.

https://www.facebook.com/valkobestartist/

http://vylko.tumblr.com/

http://vimeo.com/valko

http://newhive.com/valko/

Даниела Такева е родена в България, но е израстнала в Северна Германия. Изучава дигитални изкуства и философия в Киел (Германия), след което продължава професионалното си развитие като визуален артист и преподавател. Опитът й досега включва както творческа художествена практика, така и участия в образователни проекти в областта на визуалните изкуства, а също кураторкса практика и изследователска дейност.

Даниела работи с различни медии, прилагайки силно концептуален подход. След период на събиране и архивиране на визуален, лингвистичен и звуков материал, тя комбинира различните аспекти във визуален наратив, изследващ несъответствията, появяващи се при прилагане на различни интерпретации. Социализирана в две различни култури, в артистичната си работа, тя многократно се връща към темата за повторението и заблудата в собствената й и в чуждата памет.
www.danielatakeva.de

 Магдалена Гинчева е родена през 1987 в град Пловдив. Завършва НХГ „Цанко Лавренов“ със специалност живопис, а през 2014 и АМТИИ със специалност графика. Работи в сферата на визуалните изкуства.

 Силвия Аманчей и Богдан Арману, и двамата родени през 1991 в Румъния, са артистична двойка – която работи и живее в румънския град Яси. Дипломират се в програмата Визуални изкуства на Университета за изкуства “George Enescu” в Яси – през 2013 като бакалаври и през 2015 като магистри. Работят в концептуалната рамка на новите медии, като базирайки се на опита си в сферата на изящните изкуства, съответно Силвия – стенопис, а Богдан – живопис, артистичната им работа е насочена към постоянно преминаване отвъд физическите и дискурсивни граници на обекта (и трудът внедрен в него).

Работят заедно от 2012 насам, като за това време двамата артисти материализират поридаца от самостоятелни изложби, в които проучват / анализират / деконструират /декомпозират / новата парадигма на живота (експлоатацията).

https://www.works.io/silvia-amancei-bogdan-armanu

 YvesO (Иво Иванов) се занимава с електронна музика още от средата на 90те. Започва да пуска с този артистичен псевдоним от 2005, по време на незабравимите партита в първото независимо арт пространство в София – Studio Dauhaus, на което е и ко-мениджър. Оттогава е резидентен диджей на доста събития или парти локации в София, сред които Пластелин, the fridge, клуб Влайкова, Sugar, Butchers и др.

Вкусът му е отличително еклекчитен. В един сет може да превключва между жанрове и стилове, учудвайки дори себе си, когато поема в нови и различни посоки. Страстта му към хаус, техно и завъртяна електроника, не го спират да ги миксира с японски поп и финландско танго, или пък с афро рок, арабски асид и френски шансони. Сетовете му са живпосини и запомнящи се, не само заради любопитните музикални комбинации, които маркират стила му, но и от специалното видео-миксиране в реално време, с което YvesO допълва музикалната селекция. Като видео артист опитът му включва и признанията на няколко награди, а VJ сетовете му са съставени от собствено продуцирани визуализации, специфични спрямо отделните пространства и уникални за всяко събитие.

В последните 10 години е пускал в различни клубни пространства или на фестивали в Мюнхен, Кьолн, Бон, Лисабон, Лондон, Виена, Битола, Хамбург, Берлин, Истанбул, Скопие и в повечето големи градове на България.

https://www.facebook.com/YvesO-515790871961349/?fref=ts

https://soundcloud.com/dkstrkt/brainwaves-gababar-02022017

Всичко това можете да видите в залата на Клуба на дейците на културата, която се помещава в сградата на ДКТ“К.Величков“.