Една от първостепенните задачи на новия областен управител Стефан Мирев е да реши проблема, с отказа на Медицинския университет в Пловдив да прави филиал в Пазарджик. Новината бе съобщена в днешния ден, когато стана ясно, че хубавата идея може и да не се реализира.

На Академичен съвет е било взето решение да не се предприема стъпката с отварянето на Медицинския колеж, тъй като това е свързано с множество разходи, които висшето учебно заведение на този етап не може да си позволи.

Старт на проекта сложи ексгубернаторът Трендафил Величков, а делото му бе продължено от наследницата му Гинче Караминова.

Припомняме, че преди няколко месеца бе сключен Меморандум за сътрудничество между областния управител и ректора на Университета, но въпреки предварителните обещания и разговор, до консенсус не се достигна. На 7 октомври миналата година правителството реши да предостави за обучение сградата на бившия Полувисш институт за детски учителки.

Имотът е на терен от 7 дка, в които са построени 5 сгради. Намира се на ул. „Неофит Бозвели” 29. В него до 2006 година се помещаваше Колеж за начални учители, той бе филиал на ПУ“П.Хилендарски“.

После той бе трансформират във филиал, в който се обучаваха студенти по 4 специалности до окончателното закриване, след като през лятото на 2016 г. се дипломира последният випуск.

При предаването на властта Гинче Караминова завеща на Златко Митрев и проектът за Медицинския колеж, а през миналата седмица станало ясно, че той временно ще бъде замразен. Не особено позитивната новина бе съобщена днес от Стефан Мирев, след церемонията му по встъпване в длъжност.

Един от възможните варианти пред новия областен управител е да търси партньорство с друг медицински ВУЗ или да се предоговорят условията с пловдивския. На този етап казусът остава нерешен и отворен. Колежът трябваше да създава сестрински кадри и бе планирано първият випуск да се състои от 60 човека.