Йорданка ИГНАТОВА, астролог

Много е писано за това коварно заболяване, от което умират милиони хора. Дори самото название предизвиква емоционален стрес. Няма да се впускам в подробности, но ще се опитам от името на науката астрология да направя някои пояснения.
Всеки човек се ражда в определен времево момент и на определено географско място.
Влиянието на звездните енергии е различно и от там хората са различни както по характер, така и по външност, здраве, лични и професионални възможности, продължителност на живота, психологични и емоционални реакции към случващото се в живота му.

Светилата /Слънце и Луна / и планетите в хороскопа на всеки човек заемат определено място и влияят различно. Определено някои планетарни конфигурации дават предразположение към заболявания от рак благодарение на емоционални травми с които човек сам не може да преодолее. Много често нараняванията от детството или неправилното възпитание дават облик на възрастния човек как да се справя с емоционалните си проблеми, да ги потискат или постоянно да повтарят един и същи модел на поведение, който води до различни заболявания, от които е и раковото.

Много често въздействието винаги е от страна на семейството, майката или бащата. Важните емоционални наранявания, които могат да причинят тежки болести са отхвърлянето, изоставянето, унижението, предателството или несправедливостта. Но при болестта рак на първо место е отхвърлянето , а останалите са вторични.

Затова много често в хороскопа има напрегнати аспекти между светилата и Плутон, Марс, Нептун, Сатурн,Плутон към асцендента или МС/ медиум цели/.

Хората са много предпазливи и сковани, страхуват се да допускат другите до себе си. Никога не се разкриват изцяло, излъчват напрежение и е възможно да изглеждат тъжни, да са огорчени, изпълнени с обида, обзети от натрапчиви мисли за миналото. Често са недоверчиви и имат скрити тайни. Някога като деца са оцелели в трудни условия и често пъти враждебни. Това е налагало да се справят с изоставяне, смърт, огорчение, вина, тайни, секс или отмъщение.

Често пъти е имало травматични предателства, излъгано доверие или заплахи за живота им, като лоша семейна среда. Често в детството са били малтретирани, жертви на кръвосмешение или са имали родители алкохолици. Други може да са загубили баща или майка поради смърт или развод, или да са изживели пълно със страдания детство, под властта на авторитетни възрастни – властна майка.

Понякога единият родител е суров и лесно наказва детето, докато другият привидно се съюзява с детето, но всъщност поражда повече вина и гняв. Понякога децата са нежелани, макар че после родителите могат да свръхкомпенсират с глезенето, нежеланата бременност, която води до принудителен брак, траур преживян по време на бременността или в ранното детство и семейството е потънало в траур, заченато дете по време на траур, от загуба на предишно.

Понякога има само повтарящи се заплахи от изоставяне- оставяне детето само, на други роднини, на детегледачка или ясли. Предразположените към рак имат много тайни, които крият и не смеят да споделят. Те прикриват емоциите си, има гняв и дълбоко скрити емоционални конфликти, а това изисква човек да бъде постоянно нащрек и да се предпазва от приближаващият удар, който може да не е винаги физически, а словестен или психологически.

Да вижда постоянна заплаха от изоставяне неодобрение или липса на любов. Заплахата от изоставяне подтиква човек силно да обсебва, да се вкопчва във връзките, да обвинява и манаипулира, да се чувства жертва или предаден. Заплахата от изоставяне и подтиквани от отчаян страх, доста често те трагично предизвикват изоставянето, което толкова се стремят да избегнат, защото стават много задушаващи.

А има им друг вариант – изпитали веднъж разочарованаие те живеят със спомените от миналото. Страхът да напуснеш работа която не ти харесва, страхът да се разведеш и да живееш без любов в името на децата или „ семейството“ защото какво ще кажат хората, страхът да бъдеш това което си и това, което искаш да бъдеш е силна травма. Може да се установи едно вманиачване по миналото, изпълненос гняв и тъга, мрачни мисли водещи до дистанциране.

В психологически изследвания върху жертвите на рака е установено, че мнозина в период от шест месеца до две години са преживели значителни травмиращи събития като: загуба на близък човек или сериозни спънки: пенсиониране, фалити, съкращения, социална изолация, отделяне на детето от семейството, трудости във възките, нарушения в способностите за изразяване на емоциите и трудности в преодоляването на конфликтите водещи до състояние на отчаяние, безнадежност, скръб, гняв.

Травмиращият аспект на загуба в зрелостта води началото си от ранното изоставяне/ отчаяние преживяно в детството в следствие на незадоволителните връзки с родителите. При това положение през годините на зрелостта има борба за установяване на заместващи връзки, които обаче са обречени на провал, тъй като недоверието и враждебността биват пренасяни върху обкръжението и партньорите.

Разпадането на тези връзки събуждат спомена за старото детско отчаяние, изоставеност и безнадежност на болният. Тези емоционални състояния водят до редица физиолигични промени, които потискат защитния механизъм на организма и създават условия за възникване на тумори в различни части от тялото.

В хороскопа им, освен влиянието на определени планети, ще се види и превес на някои елементи / вода, земя, въздух и огън /, което води до затлачване на организма с токсини, а от там и непреходимост жизнената енергия по меридианите и затлачване на чакрите.

– Първото нещо е хората около онкоболния да проявят загриженост, съпричасност, любов и най-вече спокойствие.
– Второ има метод за освобождаване от трудни ситуации
– Трето ПРОШКАТА към себе си и към близките е най доброто лечение / има специален метод /
– Четвърто – Пречистване на енергийните канали / меридиани / по метода на ТЕС и ТАТ
– Пето – Лечение с есенциите на д-р Бах. Те помагат при гняв, вина, и други трайни личностни нагласи. Те пречистват аурата, поправяйки вредите от дългогодишното прекаляване с емоциите, като довеждат до значителни промени в поведението и физическото състояние. Използвам ги заедно с астрологията при лечението на клиентите си повече от десетина години.
– Шесто много е важен дневният режим и ДИЕТИТЕ, които болният трябва да спазва и точно от кой ден и час да ги започне.

Ракът е лечим, ако сериозно се заемете с промяната в начина си на живот. Защото когато планетите Плутон и Марс са замесени / те управляват знака Скорпион / това означава смърт, но и възобновяване, възстановяване чрез промяна.Методите на лечение все пак са различни в зависимост от засегнатият орган.