Церемонията за връчване на наградите на Община Пазарджик на най-изявените учители, училищни директори и творци в сферата на образованието и културата по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се състои на 19.05./петък/ от 14.00 часа в зала „Маестро Георги Атанасов”. Водеща на церемонията ще бъде актрисата Деси Бакърджиева.

Наградите за ярки и значими постижения в областта на изкуството и културата са в разделите литература, музика/танц, приложно/изобразително изкуство, театър, журналистика и фотография. Те се присъждат за значителен принос и висок професионализъм при създаването на художествени творби в горепосочените области за предходната календарна година. Присъжда се и една награда за цялостен принос в развитието на културата на Община Пазарджик. Тази година ще бъдат връчени и шест специални награди за различни постижения в сферата на културата.

            Отличието „Учител на годината” се присъжда в следните области:

– За постижения в педагогическата практика с деца от предучилищна възраст.

– За постижения в педагогическата практика с деца от начален етап на основната образователна степен.

– За постижения в педагогическата практика с деца от прогимназиален етап.

– За постижения в педагогическата практика с ученици от гимназиален етап.

– За постижения в гражданското образование и възпитание на децата и учениците, както и за значими техни изяви в сферата на науката и изкуството.

Предложенията се правят на база решение на педагогическите съвети в съответното училище.

Отличието „Директор на годината” се връчва в областите:

– Директор на детско заведение;

–  Директор на начално училище, помощно училище, ЦПЛР;

– Директор на основно училище;

– Директор на средно училище, гимназия.

Право да излъчват свои номинации имат РИО – Пазарджик, Общинската структура на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Учителските синдикати, Общинска администрация.

В областта на образованието също ще бъде присъдена специална награда.