Историкът и краевед Александър Арнаудов, арх. Георги Сарамбелиев и художествената гимнастичка Рени Камберова са най-новите „Почетни граждани“ на Пазарджик. Решението за това бе взето единодушно от присъстващите в залата 34 – ма съветници, по време на днешната Тържествена сесия на местния парламент.

IMG_1021

Сесията започна с изпълнението на Химна на Пазарджик

Гости на заседанието бяха народните представители проф. Станислан Станилов, Николай Александров от „Атака“ и Десислава Тодорова от ГЕРБ, експредседателят на ОбС – Здравко Христев, художникът Марин Маринов, много кметове на населени места и граждани.

IMG_1027

Пръв поднесе приветствието си към присъстващите кмета на града Тодор Попов, който подчерта, че съветниците са еманацията на доверието, което хората имат към управляващите, че всеки от тях е попаднал в залата в резултат на своите качества, които са били оценени от избирателите. „Всичко това ни задължава – да работим с още по-голямо усърдие за просперитета на нашия град, да правим така, че той да се развива.“ – заяви още Попов. Той апелира първенците на града да намират вдъхновение от работата си и да надграждат това, което вече е постигнато, а резултатът от работата да бъде още по-добро развитие на целия край и Пазарджик. „Гордост, чест и привилегия е за мен да работя с вас“. – заключи Попов.

IMG_1030

Проф. Станислав Станилов заяви в приветствието си, че за него е радост да вижда интелигентните и усмихнати лица на пазарджиклии в един красив и подреден град, той заяви, че Пазарджик се движи в правилната посока и е един от градовете, в които ще бъдат направени инвестиции. Най-важното за хората е да имат работа и аз вярвам, че през този мандат на правителството, това ще се случи. Вярвам, че Пазарджик ще бъде един от градовете, които ще имат работещи предприятия и постепенно икономиката ще тръгне напред. Продължавайте по този път, каза проф. Станилов.

IMG_1033

От името на областния управител Стефан Мирев, Поздравителен адрес поднесе заместникът му Йордан Кожухаров. Последваха приветствия от водачите на групите в местния парламент – Таня Димитрова, Найден Шопов, Лазар Попов и Чавдар Чавдаров.

 

Най-сърдечно бе словото на Найден Шопов, който подчерта, че „градът – това сме всички ние, защото той живее чрез нас и чрез нас носи паметта на миналото ни, а чрез нас ще получи и своето бъдеще. Вярвам, че за Пазарджик предстоят още по-добри дни на просперитет и развитие“. – каза още Шопов.

Преди да преминат къв втората точка от дневния ред, кметът Тодор Попов отново апелира към съветниците да удостоят със званието и Ренета Камберова. Според него хората трябва да получават почитта на останалите не след смъртта си, а преживе, но в „Пазарджик или си прекалено млад, или си прекалено стар, за да те наградят, и никога не си таман“. Ето какво точно каза той – ТУК

Тъй като предложението му – Рени да бъде третата удостоена със званието „Почетен гражданин“ срещна съпричастност и одобрение, бе престъпено и към награждаването на Александър Арнаудов, арх. Сарамбелиев и Камберова.

IMG_1050

С дълбоко вълнение пръв на трибуната се изправи историкът, който е направил изключително много за опазване на нашето културно и историческо наследство. Чуйте цялото му слово – ТУК

IMG_1058

След него бе приветстван арх. Георги Сарамбелиев – ето какво сподели той по повод наградата – ТУК

IMG_1068

Най-кратка, но за сметка на това доста развълнувана бе Ренета Камберова – ТУК

С „Почетен знак“ бяха удостоени акад. В. Овчаров и посмъртно основателят на ансамбъл „Пазарджик“ – Александър Начев. Техните награди бяха приети от близките им в Пазарджик.

В края на сесията съветниците почетоха с едноминутно мълчание паметта на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, чието погребение е днес в Панагюрище.

IMG_1026

IMG_1025

IMG_1013