* Новата инсталация „Да нарисуваш небето“ вчера бе инсталирана от екипа на ХГ“Станислав Доспевски“ и е част от фестивала „Арт идея, арт алея“
Снимка: ХГ“Станислав Доспевски“

За поредна година Регионален исторически музей – Пазарджик ще се включи в международния културен форум „Европейска нощ на музеите“.

От 10.00 до 24.00 часа на 20 май (събота) музеят ще посрещне пазарджишката публика и гостите на града в своите експозиции. Освен постоянните експозиции в залите, посетителите ще могат да видят изложбата „Съзаклятниците“, посветена на 180 години от рождението на Апостола Васил Левски и изложбата „180 години църква „Св. Богородица“ – Пазарджик“, организирана от Архиерейско наместничество – Пазарджик, Църковно настоятелство към храм „Св.Богородица“ и Регионален исторически музей – Пазарджик.

Ще бъдат отворени за посещение и залите на ХГ „Станислав Доспевски“ и всеки посетител ще може да види текущите изложби в нея. Става дума за новоткритата изложба „∞„ (Безкрайност) на художниците – галеристи от ХГ „Станислав Доспевски”, по повод Международен ден на музейните специалисти – втора зала, експозиция „Портрет” в зала „Цветан Радулов” (трета зала) и „Голото мъжко тяло 1856-1944” кураторски проект на СГХГ – първа зала.

 Програма 

18.00 ч. – 19.00 ч. – Съвместен концерт на СУ ”Георги Брегов” и 25 – та гимназия, град Ставропол (Русия) с изпълнения на пиано, саксофон, кларнет и общи песни- Николина Банева, Георги Манчев, Мария и Селена Гайдови, Тодор и Мартин;
20.00 ч. – Театрална постановка „Мечка” по А. П. Чехов – Младежки театър „Приятели” при Младежки дом град Пазарджик с художествен ръководител актьора: Александър Братоев
Постановка: Александър Братоев
Актьори: Елена Попова – Силвия Найденова, Григорий Смирнов – Георги Манчев, Лука – Христиан Кошлуков.;

18.00 ч.- 1.00 ч. Приятели на галерията рисуват – всеки имащ дарбата да рисува може да направи своя интерпретация по картина.
* Фотографи – доброволци от фенгрупа на галерията „Златната спирала” ще заснемат събитията по време на Европейска нощ на музеите в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

Достъпът до експозициите ще бъде безплатен с начален час 18.00 часа и удължено работно време до 1.00 часа след полунощ. Концепцията на културното събитие е да се привлече вниманието на публиката, чрез представянето на необичайна и забавна програма, в която освен възможността да бъдат разгледани изложбите в залите по време на международната инициатива е и да предлага други културни прояви, организирани съвместно с други културни и образователни организации.