Директорът на НУ“Никола Фурнаджиев“ – Георги Бодуров ще бъде гост на президента Румен Радев на срещата му с учители, културни дейци  и образователни специалисти, която ще се проведе утре, на 24 май от 18:00 часа. разказа Христина Колева, медиен координатор на проекта за протест срещу агресията над децата в яслите, градините  и училищата.

„При личен разговор с директора на училището г-н Георги Бодуров” бях уверена, че въведеното от него през 2005 г. видеонаблюдение работи превантивно срещу агресията над децата. Той сподели и че от няколко години е въвел и адаптационен модел за новопостъпващите ученици в 1 клас. Дни преди началото на учебната година учителският състав, който поема първокласниците, организира занимания и запознаване със средата в училище. Според думите на г-н Бодуров това намалява стреса у децата, а те на 15 септември попадат в позната обстановка, познават съучениците и учителите си .

Това според нас двамата намалява драстично риска от агресивно поведение, провокирано от стрес у тях. Бях уверена от господин Бодуров, че той лично чувства удовлетворение и у родителите, които, запознавайки се отблизо по-рано с училищната обстановка, са спокойни да поверят децата си на чужди хора и да работят пълноценно и спокойно, докато най-малките учат”, заяви Колева, която е родом от Пазарджик. „Масово такава адаптация не се прави в столичните ясли, училища и детски градини, а  ако се прави, е по лична преценка на директора. Добрите училищни практики обаче се оценяват високо не само от нас, родителите, не са само мярка срещу агресията у децата ни, но се оценяват и на най-високо ниво, като се аргументира с предстоящото участие на директора на утрешната среща.

Тя добави още, че от инициативния комитет за протеста срещу насилието над децата ще бъде предложена на столичните директори и друга „добра” пазарджишка практика – ежегодната родителска среща на родители на четвъртоокласници, каквато се прави в „Никола Фурнаджиев”. На нея всички представители и учители, поемащи 5 клас от основните и средни училища, се срещат с родителите на четвъртокласниците, за да им предложат перспективите на своето училище и да улеснят избора на учебно заведение за децата им. Колева добави още, че благодари за прилаганите практики от страна на директора на „Никола Фурнаджиев”, тъй като те доказват, че са успешни само когато и учителите, и родителите работят в синхрон в името на спокойствието и доброто на децата:”Бях впечатлена от г-н Бодуров, когато чух, че на родителската среща на децата от 1 клас той казва на родителите: Можете да бъдете спокойни и да работите пълноценно, защото трябва да сте сигурни, че децата ви са в добри ръце”.