Изложба на художника Любен Диманов ще бъде открита в пазарджишката художествена галерия „Боев“ на 31 май. Диманов е едно от големите имена в съвременното изобразително изкуство, неговият творчески път тръгва от класа на проф. Георги Богданов в Националната художествена академия. Той е част от даровитото поколение на Йоан Левиев, Димитър Киров – Ди Киро, Георги Божилов – Слона и Светлин Русев.

Твори в областта на живописта и стенно-монументалните изкуства, но скоро след дипломирането си се ориентира към графиката, илюстрацията и рисунката. Смятан е за модернист и за едно от емблематичните имена на българската графика през 1960-те и 1970-те години.

Още от 1961 г. участва в изложби у нас и в чужбина: Младежкото биенале в Париж през 1961, 1963, 1965 г., както и графичните биеналета в Будапеща, Краков, Лондон, Любляна, Москва, Рим, Сан Паоло, Флоренция. Първата си самостоятелна изложба прави в София през 1972 г., последвана от изложби в Стокхолм, Париж, Дюселдорф, Цюрих, Лион, Осло, Люксенбург, Копенхаген, Виена и други.

През 1974 – 1975 г. Диманов заминава за Лондон, във връзка с илюстрираните от него „Сонети“ на Уилям Шекспир. Установява контакти и с парижката галерия „Рьогард“. Получава покана за работа и от 1976 г. живее в Париж, но редовно се връща в България.

Изложбата ще бъде открита от адвокат Хари Харалампиев, в 19.00 ч., идната сряда.