Ислямският проповедник от частната джамия „Абу Бекир“ в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е подал писмено заявление, с което се отказва да се яви лично на заседанието в понеделник от 9.30 часа в Пловдивския апелативен съд, където делото срещу него и още 12 мюсюлмански ходжи стартира от начало. Дотам се стигна, след като Върховният касационен съд свое решение № 71/28.07.2016 г. отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав.
Тъй като на този етап от новия процес присъствието му не е задължително, подсъдимият Ахмед Муса е направил изрично заявление, че предпочита да остане в затвора в Пазарджик, където е задържан по делото за разпространение идеите на „Ислямска държава“ и радикален ислям, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив, пише Труд.

По повдигнатите спрямо Ахмед Муса Ахмед обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Пловдивският апелативен съд му наложи общо наказание 2 години лишаване от свобода. По повдигнатото обвинение по чл.109 от Наказателния кодекс неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а от НК. С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части. В първото заседание по делото Апелативният съд назначи 2 експертизи – съдебно-техническа и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа. Към настоящия момент не са посочени вещи лица, които да бъдат включени в състава на експертизата от съответните университети и БАН.