Само с общи усилия и протегната ръка към ближния можем да градим дом, в който нашите деца да живеят в мир, разбирателство и взаимно уважение. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на държавният глава на тържествената вечеря ифтар е знак на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

„Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив, обогатяват и развиват нашата идентичност като български граждани“, подчерта в обръщението си държаният глава. Президентът припомни, че в България е добра традиция християни и мюсюлмани да споделят своите празници.

Разбирателството между различните религиозни общности е постигнато с усилията на всички общности в България и се пренася през вековете от достойни и отговорни духовни водачи, с ежедневния пример на всички български граждани, заяви още Румен Радев. Президентът посочи, че нашите български мюсюлмани не следва да бъдат ученици на чужди мисионери, а могат да дават уроци как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности.

Държавният глава увери, че ще продължи да бъде съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България и ще живее с техните проблеми и радости и ще споделя техните надежди.

„Това че тази вечер сме около една маса с президента, патриарха и представителите на религиозните общности в България е положителен знак не само за българите, но и за всички хора извън родината ни, като по този начин България може да бъде добър пример за подражание“, заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той призова мюсюлманите да бъдат активни в подпомагането на социално слабите и нуждаещите се без разлика на тяхната религиозна принадлежност. „Нашето задължение не е да съдим хората и да даваме оценка за тяхната набожност, ние сме длъжни да ги подпомагаме морално и материално“, подчерта Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия заяви също така, че днес, „когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаването на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината“. Мустафа Хаджи посочи, че мюсюлманската общност у нас е горда, че с общи усилия не е допуснато участието на българи в ДАЕШ.

На тържествената вечеря ифтар присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на традиционните вероизповедания в България, представители на парламентарно представените политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители и семейства на сирийски бежанци.