Ана Гройс, PZdnes.com

На пети юни, талантите от ДЮФА „Елица“ излизат на сцената на ДКТ „Константин Величков“ в Пазарджик, за да отпразнуват 35 години творческа дейност на диригента на хора Карамфила Григорова. Началото на концерта е от 18:30 часа, а входът е свободен. В момента трупата репетира усилено, а зрителите ще се насладят на нетрадиционен спектакъл, в който логично приоритет ще бъде даден на певческото изкуство и на изява на хористите към ансамбъла. Карамфила Григорова е родом от Бъта, Панагюрско. Целият си съзнателен живот е отдала на народната песен. Завършила е Средното музикално училище в Широка лъка, след което остава там като преподавател по народно пеене.

В Пазарджик започва работа в АНПТ „Пазарджик“ като певица и преподава в Градската школа по изкуствата – клас народно пеене. От 1981 година е диригент към хора на ДЮФА „Елица“. Своя талант тя продължава да предава и до днес на своите възпитаници, много от които заемат солидни позиции в бранша. Част от нейните възпитаници са Цонка Димитрова – диригент на народния хор към ансамбъл „Тракия“, Борислав Гълъбов – музикант в ансамбъл „Тракия“, Христина Лесова – преподавател по народно пеене в у-ще „Л. Каравелов“ гр. Пловдив, Ирина Цанева – преподавател по народно пеене в у-ще „Г.Брегов“ гр.  Пазарджик, Мария Кръстева от „Космическите гласове“ и още много други.

Много от солистите на АНПТ „Пазарджик“ са именно ученици на Карамфила Григорова. Тя е ръководител и на състав за стари градски песни „Георги Шаранков“ при читалище „Виделина“, с който е лауреат от фестивали в гр. Петрич, Стара Загора и Хасково. Всички награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина, завоювани от ДЮФА „Елица“, включително и представителното звание, са заслуга на народния хор към ансамбъла. В понеделник, акцент в програмата са произведения от Тракийския край. Припомняме, че само преди месец хореографът на ДЮФА „Елица“ – Костадин Низамов бе удостоен с награда за хореография в областта на детското танцово изкуство за танца му „Дражески игри“. Ансамбълът винаги е бил школа по родолюбие, място където си дават среща различни поколения, обединени от стремежа си за запазят българския дух и традиции.