Черешова Задушница се отбелязва винаги в съботата преди празника Петдесетница и е позната още под името Спасовска Задушница. Подобно на Архангелова Задушница, това е денят, в който живите трябва да отидат в църквата, за да измолят прошка за душите на починалите си близки.

В храмовете се отслужва заупокойна литургия за успокоение душите на мъртвите.

 • Какво се подава и какво се носи
 • На Черешова Задушница също се приготвят подавки, които се раздават както на близките, дошли да почетат паметта на мъртвия, така и на непознатите хора, с които се срещаме на гробищата.
  Като е задължително това първи да „направят“ мъртвите като им се занесат череши на гробовете. Характерното за Черешова Задушница е, че в подавките, освен традиционните обредни хляб, варено жито и вино, се слагат и череши. От там идва и името на деня, тъй като тогава е първото опитване на черешите за сезона.Обредният хляб трябва бъде украсен с кръст, а с виното трябва да се прелее гроба.

  Самите подавки се носят на гробищата или рано сутринта, точно след като слънцето е изгряло, или вечерта, точно преди залез. Преди да напуснат дома си близките на покойниците трябва да оставят прозорците си отворени, за да е сигурно, че нито една от душите на мъртвите не е останала в дома.

  По пътя до гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат смутени тези души. На гробищата, освен раздаването на подавките и преливането на гроба, се пали свещ.

  В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите. Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.

  • Орехови листа

  Черешова Задушница е свързана и с още един доста любопитен обичай. На този ден живите носят на гробовете на мъртвите си близки орехови листа, тъй като тази задушница е свързана с идващият на следващия ден празник Петдесятница, когато храмовете и църквите се украсяват с орехова шума.

  Изборът на дървото изобщо не е случаен, тъй като се вярва, че орехът притежава ролята на посредник между този и отвъдния свят.

  Още призори на Черешова Задушница жените трябва да занесат на гробищата орехови листа и да я разстелят върху гробовете на мъртвите си близки. Вярва се, че с тези си действия те правят сянка на любимите си покойници в небесния свят.

  След като извършат всички необходими обреди на гроба, те трябва да отидат в църквата и да постелят и по пода й орехови листа, върху които да коленичат и да започнат да се молят, задължително със затворени очи.

  Вярва се, че по този начин ще видят отново починалите си близки.