Втори пострадал мигрант, в тежката катастрофа станала вчера сутринта на АМ“Тракия“, е бил откаран в клиниката по „Лицево-челюстна хирургия“ в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Мъжът има травма на лявата скула и му предстои всеки момент операция.

Още сутринта в болницата бе транспортиран един от най-тежко пострадалите край Пазарджик. Първият мъж е с гръдно-коремна травма. Направен му е още един преглед, който е показал, че има счупен прешлен и таз. От УМБАЛ уточниха, че ще лежи в Пловдив поне седмица.

Както вече съобщихме, в неделя, малко след  4.20 часа в района на 98-ми км в платното в посока София на АМ „Тракия“ е самокатастрофирал микробус, който е превозвал 17 чужди граждани без документи за самоличност.

В тази връзка в ОДМВР-Пазарджик се проведе извънреден брифинг, в който взеха участие главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов и директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице. При тежкото пътно-транспортно произшествие загинаха 10 човека, а 8 са ранени и са настанени в болници в Пазарджик и Пловдив. Всички те са мъже.

В хода на разследването е установено, че чужденците са пакистанци, афганистанци и един сириец. Водачът на микробуса „Мерцедес” е 16-годишен младеж от София, криминално проявен за кражба и грабеж, извършени на територията на столицата. По думите на окръжния  прокурор на Пазарджик Васил Малинов най-вероятно шофьорът е заспал и така се е стигнало да сблъсъка в крайпътно дърво, но се проверяват и версиите за сблъсък с друг автомобил  или за техническа неизправност на микробуса.

Огледите на място продължават. Главният секретар главен  комисар Младен Маринов съобщи, че на територията на София, на адреса на загиналия шофьор, се извършват оперативно-издирвателни действия. Задържан е  собственикът на катастрофиралия микробус. Изяснява се защо и как е предоставен на неправоспособния шофьор и кой е реалният му ползвател. Работи се активно по установяване къде и кога чужденците са преминали у нас –  на българо-турската или българо-гръцката граница.

Главен комисар Младен Маринов съобщи още, че от вчера има случай с 13 укрити чужденци в ТИР, преминали държавната ни граница с Гърция. След залавянето им са предприети действия за реадмисия. Само през изминалата нощ са предотвратени два опита за незаконно преминаване на 24 нелегални мигранти на границата ни с Република Турция. Те са засечени в района на преградното съоръжение и не е допуснато влизането им в страната.