Чешмата с изворна вода край панагюрското село Бъта отново работи, след като бе спряна за ремонт преди около три седмици. Според местните хора от нея блика „сребърна вода“, тъй като преди да стигне до чучурите, живителната течност преминавала през сребърни залежи.

05чешма1

Дали това е мит или реалност не е ясно, но крайпътният извор има много почитатели, които твърдят, че водата е много хубава на вкус и редовно се запасяват с нея, вместо да купуват минерална вода.

Сребърната вода се приготвя и в църквите, на практика това е светената вода, която освен, че е захранена с молитви е преседяла една нощ със сребърният кръст на свещеника, в сребърен или посребрен съд.

Нейните свойства на дезинфектант са известни още на римляните и елините, забелязано е, че свещениците по време на чумната епидемия не са се разболявали (държали са постоянно сребърни кръстове), децата не настивали при кръщаване (потапяли са ги в сребърни съдове), при епидемии хората са се хранели със сребърни лъжици.

Днес свойствата на сребърната вода са доказани научно и широко се използват.

С нея се консервира водата на корабите за далечно плаване, космонавтите я пият по време на полет, използва се за консервант на минерални води, сокове, алкохол и дори мляко. И всичко това, защото е доказано, че спира растежа на над 600 вида бактерии, вируси, гъбички. В това число и най-често срещаните стрептококи, стафилококи и др. И то без да развиват резистентност към нея.

Сребърна вода може да се закупи от аптеките, както и да се приготви у дома със специални уреди.

* Снимки: Миро Петров