змс Димитър Ганчев, треньор

От Националното ученическо първенство по корабомоделен спорт в гр. Харманли пазарджишките спортисти се завърнаха с два златни медала и купата за трето място в отборното класиране. Независимо от кризата в Модел яхт клуба през последната година с излизането на повечето юноши, ръководството на клуба успя да се мобилизира и за кратко време да подготви на високо ниво новите попълнения. За всеобща радост през последните 30 години, голямото езеро в „Острова“ беше перфектно подготвено и водата се задържаше почти до максимума. При тези условия и отличното състояние на водните полигони, новото попълнение успя за кратко време да постигне максимални резултати. И те бяха показани по най-убедителен начин в Харманли. Отбора в последния момент остана от трима на двама състезатели.

Седмица по-рано най-малкият Стилян Стоянов счупи палец на дясната ръка и въпреки възлаганите надежди, отпадна от групата. Наложи се да заминат само двама състезатели и треньора. Въпреки старанието на домакините за създаване на оптимални условия, се наложи полигона за класовете Ф4  да бъде съкратен и остана без пристан.

Независимо от това, още при първият си старт третокласникът от ОУ“Л.Каравелов“ Калоян Иванов изпълни фигурата „детелина“ без нито една грешка и поведе с максимума от 90 точки, но при вторият старт сгреши на върха на фигурата, но въпреки това общо с 84 завоюва шампионската титла, следван от Тодор Благоев- Харманли с 80,50 т., а трети остана Симеон Василев-76,50. В клас Ф3Е, фигурата „осветена елха“, над всички блесна седмокласника от ОУ“Ив.Батаклиев“ Никола Бъндев, със 130,80 точки грабна шампионската титла. Втори и трети останаха домакините Слави Славеев- 129,20 и Ангел Димитров- 104,40 точки. И тук, старта не премина без проблеми, в последният момент модела на Ники получи неотстранима повреда и домакините без колебание услужиха с модела на техният Слави.

Великодушен жест , за който получиха адмирации. В отборното класиране, купите на Националния дворец на децата си поделиха София, Харманли и Пазарджик.  Ученическото първенство показа, че корабомоделният спорт се развива успешно сред младото поколение и в Пазарджик традициите за подготовка на шампиони , ще бъде запазена.