С мярка за неотклонение „задържане под стража“ се сдобиха тримата обвиняеми за смъртта на девет чуждестранни и един български гражданин в утрото на 4 юни, това са – Фарук Уаха, афганистански гражданин с повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната и за това, че е държал наркотични вещества без надлежно разрешително;  Апостол Кечев е с повдигнато обвинение за подпомагане на чужди граждани да пребивават в страната и обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие и на Николай Спасов е повдигнато обвинение за подпомагане на чужди граждани да пребивават в страната.

IMG_1669

От прокурор Ангел Панков стана ясно това, че двадесет и една годишният Фарук е завършил четвърти клас, роден е в провинция Баглан и до сега не е бил осъждан, нито в страната си, нито у нас. Той има постоянен адрес в София, както и останалите двама обвиняеми, които за разлика от него освен нисък образователен ценз имат в досиетата си и предишни провинения. Апостол Кечев е от Петрич и заради това носи прозвището Македонеца, а Спасов, който е на 28 г. е болен от епилепсия. В неговата биография се откриват две присъди – за каране на кола в нетрезво състояние и за това, че е работил като таксиметров шофьор без да има книжка за кола.

Разплитането на чорапа

IMG_1685

Мистериозният бус – ковчег е бил нает от Бусманци, като обява за него била открита в интернет. Товарната кола се предлагала в раздела за МПС-та, с които може да се превозва строителен отпадък, разказа пред репортери Стефан Адрианов, който бе поискан за свидетел от адвоката на Спасов, за да разясни как е била наета колата и как Спасов сам е потърсил полицията. Съдия Александров отхвърли искането с мотив, че по-късно ще бъдат снети подобни показания, тъй като в момента делото е само за гледане на мярката.

Според Стефан Адрианов колата била осигурена от мъж, на име Марио, който е на 44 години и живее в „Захарна фабрика“. В нощта на 3 юни, той заедно с Николай Спасов, мъртвия Трайчо, мъж на име Огнян и Апостол Кечев поели към Бургас. В буса били Трайчо и Марио, а в личния автомобил „Форд Мондео“ на Марио били Апостол, Огнян и Николай.

В Бургас трябвало да ги чакат двадесетте мъже, които трябвало да платят за превоз до София. Тарифата била 300 евро на човек, за да преминат границата, те вече били платили на каналджиите по 500 евро. Каналджиите са турски граждани, с които връзка поддържал Фарук. Фарук организирал набирането на желаещи, а останалите от групата трябвало да реализират транспортирането им до столицата, от където незаконно пребиваващите мъже се отправяли към следващата точка от пътешествието си Белград, където пък ги поемал трети човек, за да ги транспортира до Франция или Германия.

След като мъжете били натоварени на буса, зад волана седнал Трайчо, а останалите от компанията тръгнали напред като пилотна кола. В транспортирането на хора, това било задължително, разказа Стефан. Така първата кола гледала за полицейски патрул и в случай, че има опасност бусът да бъде засечен, той се отклонявал от централния аутобан.

Нещата вървели гладко и нямало причина да се сигнализира за опасности, твърди Стефан, който преразказва чутото от Николай Спасов. „Пилотната“ кола се прибрала с четиримата мъже в София и едва сутринта по новините, те разбрали зловещата истина.

Николай Спасов се обадил сам в полицията, за да разкаже, че знае какво е станало.

Веднага го призовали в Районното, а той издал връзката с Апостол. Апостол пък предал Фарук. Никой обаче не е споменавал нищо за въпросния Марио, нито пък за мистериозния Огнян. Според свидетелят Стефан Адрианов и двамата вече били зад граница.

IMG_1672

Определението на съдията, по делото за мярката – Александър Александров, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Пловдив в 3-дневен срок. При постъпване на жалба или протест делото е насрочено за 15.06.2017 г. от 10.00 часа.