Родопският град Батак може да се похвали с град близнак, но на Филипините. При това той е родният град на диктаторът Фернанд Маркос, който бе президент на Филипините от 1965 до 1986 г. Десетият президент е роден през 1917 г.

Завършва университет във Филипините. По време на японската окупация над Филипините служи в американското разузнаване. От 1963 г. до 1965 г. Маркос е председател на Сената. През 1965 г. печели президентските избори и провежда някои икономически реформи. Въпреки това постоянно избухват бунтове и комунистите водят въоръжена борба срещу правителството. През 1974 г. е легализирана комунистическата партия на Филипините.

През 1981 г. Маркос печели отново изборите. През 1986 г. година резултатите от следващите избори са манипулирани – Маркос се обявява за победител. Избухват бунтове и е извършен военен преврат. Маркос избягва в Хаваи, където живее до смъртта си на 28 септември 1989 г.

Разстоянието от Батак до Батак е 9189 км. , ако трябва да го изминете с автомобил, това ще ви отнеме 115 часа, а с влак 131 часа, но при условие, че карате или се возите без прекъсване. Със самолет пътят е десет часа и двадесет минути.

Българският Батак е националната Голгота, която води до Освобождението и център на събитията от кървавия април става малкия храм, в сърцето на града.

Построена е през 1813 г. на мястото на Тодор Балинов (кмет на селото по това време), дарено от него специално за построяването на църквата. Построена за 75 дни с труда на батачани. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово, Марко Зисо и Петър Чомпъл. Храмът представлява кръстовидна купулна постройка, изградена изцяло от камък, с дъбови врати и обградена с високи каменни стени.

Както българският Батак има уникалнат си каменна „Света Неделя“, така и филипинският Батак има своя величествен храм.

Църквата Паоай е исторически храм, безценен със своята уникална архитектура, която не може да се види никъде другаде в азиатската страна. Известна още като църквата на Свети Августин  храмът Паоай принадлежи към епархията Laoag на филипинската област Ilocos Norte. Изключителната архитектура на храма е оценена от световната организация ЮНЕСКО, която го включва в списъка със Световното историческо и културно наследство.

Църквата Паоай

Църквата Паоай е разположена край живописно езеро, като се намира само на няколко километра югозападно от град Батак. Крайъгълният камък на постройката е бил поставен от Августинските мисионери през 1704 година, а основите на камбанарията са положени през 1793 година.

Доста преди църквата Паоай да е окончателно завършена през 1894 година, тя е била използвана от богомолците. Офоциално храмът е осветен на 28 февруари 1896 година. Самата камбанария е отделена на няколко метра от главния храм. Това е направено главно с цел да не се наранят конструкциите в случай на срутвания.

Говори се, че за полагане основите на Паоай са използвани големи коралови камъни, докато за по-горните части от конструкцията влизат в експлоатация големи каменни блокове. Самите стени за издигнати от тухли, коралови блокове, циментова замазка, като достигат до внушителните 1.67 метра дебелина.

На височина стените достигат до 24 метра, като са впечатляващи със сложния си дизайн. Църквата Паоай претърпява две сериозни земетресения, в резултат на което е частично разрушена. Едното е през 1706 година, а последното през 1927 година. За подсилване на конструкцията са поставени перманентни колони, които крепят тавана.

Днес църквата Паоай е една от най-интересните религиозни забележителности във Филипините. Тя е впечатляваща най-вече заради уникалната си архитектура, която съчетава три течения – ориенталски, готически и бароков.

Фасадата на Паоай е с подчертано готическа архитектура, докато в горните й части могат да се усетят типичните азиатски стилове. В горната част на красивите стени са разработени мотиви от т.нар. явански стил, по който църквата Паоай се доближава доста в архитектурно отношение известния храм Борободур.

В българския Батак днес температурата е 20 градуса, а на Филипините – 33 градуса, според сайта „Синоптик“ и в двата града е облачно и има тенденция към превалявания.