10Vélingara-Eglise

Няма правописна грешка, вторият град се намира в Сенегал и когато искаш да видиш времето в сайта „Синоптик“ изскача веднага след българския Велинград.

Велингара се намира в близост до границата с Гамбия и попада в област Колда. Той е едва на 48 м. надморска височина, а ако жителите му искат да отидат до столицата Дакар, ще трябва да пропътуват цели 570 км. Населението на града е 26 828 човека, а на Велинград 24 518 души. Градът в Родопите е разположен на 755 м. надморска височина.

В момента температурата във Велингара е 37 градуса, а във Велинград – 24.

На територията на град Велинград, източно от местността Клептуза, се пресичат 24 меридиан и 42 паралел. Такива пресечни точки се срещат рядко в населени места, а комбинацията на цифрите прави това явление още по интересно.

Началото на музейното дело в Чепинския край е поставено през 1909 г. от Христо Масларов. По негова инициатива към читалището в с. Каменица е създаден Археологически музей, утвърден от Министерство на просвещението.

През следващите десетилетия в училищни и читалищни музейни сбирки се събират много свидетелства за миналото на този район. На тази основа през 1952 г. се създава Градски исторически музей – Велинград. По-късно той се преобразува в къща – музей „Вела Пеева“. С решение на Министерство на културата от 1991 г. отново се променя статутът му на Исторически музей – Велинград. Оформени са следните отдели: Археология, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история и Художествен отдел. В тях се съхраняват и проучват повече от 19 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.

Музеят разполага със специално построена през 1982 г. сграда с обширни и удобни за експониране зали. В тях са представени постоянните експозиции за Вела Пеева, етнографска изложба, изложба за великденски писани яйца и изложба за Николай Гяуров.

Разстоянието между двата града е 7251 км., пътят до Сенегал с автомобил се изминава за 61 часа, с влак за 70 часа, а със самолет – за 5.4 часа.