Бургаският лекар Коста Костов, който е главен редактор на медицинското списание In Spiro е отправил покана към литературния критик Никола Иванов да изнесе лекция за „подземните“ поети, този петък.

Представянето на нашия автор ще бъде в рамките на семинар, който касае изцяло професионални въпроси на медиците, но е в заключителния модул и има за цел да обогати познанието на докторите засвета на литературата.

Кой е Коста Костов?

14KKostov-biografiq

Професор по белодробни болести и ръководител на клиниката по белодробни болести във Военномедицинска Академия, завършил е Медицина във Варна през 1980 г. Има 4 придобити специалности – вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военно-полева терапия и здравен мениджмънт.

Специализирал в Института по патология в гр. Базел, Швейцария (1992) и интензивна медицина в Санитарната академия на Бундесвера в Мюнхен, Германия (2002). Преминал е специализиран курс „Основни качества на лидерството” в London Business School.

Води лекционния курс по белодробни болести в Медицински факултет на Университет „Св. Климент Охридски”, София. Член на Академичния съвет на ВМА и на Европейската респираторна асоциация (ERS).

Член на управителния съвет на БДББ и бивш негов председател в периода 2008-2012 г.
Fellow (FCCP) на Американския колеж на торакалните лекари (ACCP).

До м. май 2015 г. публикациите с участие на Коста Костов са 248 и са цитирани 1433 пъти, от които 1410 пъти в чуждестранната научна литература. До края на 2014 г. проф. Коста Костов има личен фактор на влияние (impact factor) – 496.311. Член на съюза на българските писатели – секция «Публицистика».

Главен редактор на медицинско списание “InSpirо” .

Извън професионалните си интереси, авторът е страстен любител на Бийтълс и всички жанрове, които водят към джаза. Обича късия разказ, добрата есеистика, българската поезия, червеното вино и футбола. Вегетарианец. Освен родния Бургас, в сърцето му са Барселона, Лондон и Сан Франциско. Душата му принадлежи на България. Няма идоли, но има житейски примери, които го вдъхновяват.

Приех поканата, каза за PZdnes Никола Иванов

„За литература и „подземните” поети на България“  – това е темата на неговата лекция, която той ще представи в Бургас пред лекарите, а най-искрено се надява, че ще се роди и дискусия, тъй като медиците като съсловие са сред най-запалените любители на литературата, смята Иванов. Специализираната лекционна сесия е за млади лекари-пулмолози, която ще се проведе в хотел „Риу Правец“.

Ще говоря за творчеството на големите и непознати поети и писатели на България каквито са Коста Павлов, Иван Динков, Иван Цанев, Първан Стефанов, Никола Радев, все значими имена в нашата литература, които остават встрани от читателския интерес и опасността да продължат да бъдат игнорирани реално продължава да съществува, добави литературния критик.