Деветдесет блока ще са получили нова премяна след финала на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. Към края на тази година четиридесет от тях вече ще са факт в областния град, а останалите ще бъдат санирани със средства от обещаните от правителството 2 милиарда лева.

Към момента обаче по програмата не се сключват нови договори, тъй като се изчаква разрешение за това да дойде от ресорното министерство. Над 140 са към момента регистрираните сдружения на собствениците в Пазарджик. Ако настъпят промени в регламента на договорите, тъй като се заговори и за съфинансиране от страна на гражданите, най-вероятно интересът рязко ще спадне, прогнозира кметът Тодор Попов.

Резултатът от програмата вече е налице на ул. „Стефан Караджа“, в комплекс „Манастирите“ срещу Острова, ул. „Г.Бенковски“, ул. „Осми март“ и още десетки места в града. Концепцията на общината бе да се санират групи от жилищни сгради, за да може да се обнови квартал, а не единични сгради пръснати на различни места. Първата и най-голяма завършена сграда бе на ул. „Пловдивска“ , на улиците около „Кауфланд“ в момента също текат ремонти. Най-прясно завършен е блокът на ул.“Криволак“, който обхваща три входа със седемдесет и две домакинства.

Статистика

Програмата стартира още през 2011 г. , но едва през 2012 г. проектът беше одобрен за финансиране с европейски средства по ОПРР на 09.04.2012 г. През май и юни се осъществи разяснителна кампания във всичките 36 града (Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол).

Официално проектът и възможността да се кандидатства за финансиране и подаването на заявления за интерес от страна на собствениците стартира на 2 юли 2012 г.

Към 13 март 2013 г. бяха подадени 169 заявления за интерес и подкрепа по проекта от 30 града на страната. Бяха одобрени 97, а 14 бяха отхвърлени, тъй като не отговаряха на критериите за допустимост на сградите, 2 бяха върнати за коригиране.

Първоначално собствениците на обновяваните сгради трябваше да участват със съфинансиране. Поради слабия интерес, през 2015 г. се наложи държавната хазна да поеме изцяло разходите по подготовка и осъществяване на енергийното обновяване и интересът на гражданите рязко се покачи. Първенци по санирани сгради са жителите на Благоевград.

През 2016 г. се заговори, че със средства по ОП „Региони в растеж“ ще могат да бъдат санирани и малки блокове, както и къщи -паметници на културата, без значение дали са държавна, общинска или частна собственост. Към момента обаче тишината по този въпрос е повече от смразяваща. На практика никой не е наясно кога и как ще продължи подписването на нови договори. До края на юли новият регионален министър трябва да направи пълен отчет пред депутатите за развитието на програмата и нейното бъдеще. Той бе задължен да направи това по време на Парламентарния контрол, миналия петък.

Делът на обитаваните жилища е най-висок в областите София (столица) – 76.5%, Благоевград – 75.6, Пловдив и Пазарджик – 74.3%, Сливен, Силистра и Шумен – 73.2% от всички жилища. Този дял е най-нисък за област София – 51.8%, и област Перник – 55.1% от жилищния фонд, сочат данни на НСИ от 2011 г. Като според същата справка едно жилище в Пазарджик се обитава средно от трима души. 127 315 са жилищата в областта като в това число влизат апартаменти и къщи. В градовете на 12-те общини има общо  76 591 къщи и апартаменти.