Проектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, беше отхвърлен на първо четене от Народното събрание. „За“ проекта гласуваха само от ГЕРБ, които са вносители, и „Воля“ на Веселин Марешки – общо 98 народни представители. Против бяха – 121 депутати от БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ , 1 се е въздържал.
Против са били и всички депутати от БСП от нашия избирателен район, като основният им мотив за това действие е, че мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията. Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента и плурализма.

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума – от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година. Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.