За поредна година жители и гости на Славовица отбелязаха на площада в септемврийското село годишнината от гибелта на големият земеделски трибун и бивш министър-председател на България Александър Стамболийски.
Първи от гостите на тържеството, организирано от кметицата на Славовица Стоянка Костова пристигнаха
кметът на Общината Марин Рачев, народният представител на ПП ГЕРБ в Септемврийско Даниела Малешкова, зам.-кметът на Общината Ивалина Табакова, секретарят на администрацията Нина Варднина, както и директорите на дирекции Ангел Бончев и инж. Явор Митев. Тук вече бяха още шефът на най-голямата земеделска кооперация в района Иван Костов, кметът на Семчиново Пламен Темелков и общинският съветник Кирил Кузев.

15рачев1
По-късно към мероприятието се присъединиха вицепрезидентът Илияна Йотова, депутатите на БСП Спас Панчев и Йордан Младенов, общинските съветници от левицата Петя Цанкова и Сергей Стойнов и др.
Мероприятието започна с изпълнения на самодейни танцови състави от Пазарджик и населени места в общината. След това обръщение от трибуната направи най-напред кметицата на Славовица Стоянка Костова.
Тя отбеляза, че управляваното от нея село е видимо променено през последните близо 2 години и за това най-напред благодари на градоначалникът на Септември Марин Рачев. 

15данчо
След това слова по повод 94-тата годишнина от гибелта на Александър Стамболийски произнесоха последователно вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Марин Рачев.
Заупокойна молитва пък отслужи местният отец Иван, а директорът на къщата музей „Александър Стамболийски” Янка Дафчева прочете доклад за живота и делото на големият земеделски водач. Той бе последван от едноминутно мълчание. Секунди по-късно небето над Славовица беше озарено от мощна заря.
Малко преди това от името на различни институции и организации бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметникът на Александър Стамболийски.