В резултат на активните действия на полицаи от РУ Пазарджик и Велинград са задържани двама мъже съпричастни към извършването на телефонни измами. През последните два месеца на територията на областта бяха регистрирани десетки случаи на опити за телефонни измами. В някои от случаите извършителите имали успех и успели да оплетат в мрежите си възрастни хора.

През април 72-годишната Ц.П. от Пазарджик била заблудена, че служители на МВР търсят съдействие за разкриване на телефонни измами. Така жената се простила със сумата от над 900 лева и около 13 грама златни накити. Аналогични били и случаите с пазарджиклийките Г.М. – 61г., С.Я.- 64г. и Н.М.- 78 г. Възрастните жени били ощетени общо със суми над 4000 лева, 200 евро и около 40 грама златни накити. За разследване на случаите в РУ-Пазарджик бил сформиран екип от служители на сектор „Криминална полиция”.

След дългата и упорита работа полицаите влезли в дирите на човекът, който отивал на адресите на жертвите и вземал сумите и накитите. Оказало се, че това е пазарджиклията Х.М.- 39г. Той е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пазарджик. Служители на РУ-Велинград също установиха самоличността на съучастник в извършване на телефонна измама.

Неизвестен позвънил на 69-годишната Н.П. от Велинград и се представил за „майор от МВР”. Така той въвел в заблуждение възрастната жена, като успял да я убеди са предаде сумата от над 8000 лева.

След тримесечно разследване и при взаимодействие със съседни областни дирекции на МВР бил засечен и задържан посредникът получил парите. Това е И.Б.- 30г. от Карлово. Работата по случая продължава.