Подписка за спасяването на част от дърветата по бул. „Александър Стамболийски“ се събира в момента в Пазарджик. Тя е провокирана от факта, че на 20 юли стартира отдавна планираният ремонт на булеварда в областния град. Той ще обхване улицата от Т-образното кръстовище до Градската градина до кръстовището на „Лидл“.

Според проекта на общината двата тротоара ще претърпят корекция, като от страната на „Пътно управление“ ще бъде намалена площтта за пешеходците и ще се изгради ново платно, а на противоположната страна ще бъдат изградени джобове за паркиране. Планът предвижда премахването на сега съществуващата растителност, тъй като тя пречи за създаването на площите за паркиране на автомобилите.

Предвидено е засаждането на нови бързорастящи дървесни видове, които ще заменят премахнатите дървета.

Според екозащитниците обаче, има и друг вариант, при който може да бъде направен оглед на дърветата и те да бъдат спасени, ако са здрави и не представляват опасност за пешеходците. Те настояват планът да се преработи съобразно това и отново да бъде представен на гражданите, които живеят и работят на булеварда в момента.

„Дърветата в града са нашето здраве! Особено ценни са дървета като тези, за чието развитие от фиданки са били необходими десетки години. А в града ни те непрекъснато намаляват! Нека не позволяваме посегателства върху нашето здраве и здравето на децата ни, заради паркоместа! Защото здравето и децата ни са безценни! Нека не позволим да се повтори грозното унищожаване на цялата многогодишна зеленина по бул. „Цар Освободител (Руски)“, ул. „Константин Величков“, ул. „Кочо Честименски“, които сега са голи.

Искаме проектът за ремонта да бъде преработен така, че съществуващите дървета да бъдат запазени и да бъдат посадени нови на празните места! Искаме преработеният проект да бъде подложен на широко обществено обсъждане, в удобно за гражданите неработно време, за което обсъждане живущите на бул. „Ал. Стамболийски“ и всички граждани на Пазарджик да бъдат надлежно уведомени.“ – се казва в подписката.

Идеята е подкрепена от двеста души до момента.

Проблемни дървета в този участък на булеварда има със сигурност, а пред очите на наш репортер по време на есенна буря рухна дърво в двора на Дома на учителя – ТУК, който се намира на същата улица. Според спомените на пазарджиклии, дърветата на бул. „Ал.Стамболийски“ са садени преди повече от четиридесет години. Те са от вида „Каталпа“ – индианско борово дърво – произходът му е от Югозападна Сев. Америка. На височина обикновено достига до 15 – 18 м. Принадлежи към сем. Bignoniaceae.

Каталпата предстравлява  много красиво дърво, достигащо височина до 25-30 м. Има красива корона, което привлича погледи от ранна пролет до късна есен. Листата му са големи, светлозелени, със сърцевидна форма. Родината му е югоизточната част на Северна Америка, където расте в изобилие по речните брегове. През 18 век, каталпата е донесена в Европа и днес се е разпространила в Русия, Китай, Индия и Япония. Видовете каталпа са по вече от 10, но извън ареала на естесвено разпространение обикновено се отглеждат два вида: Catalpa bignonioides и Catalpa speciosa.
Големите сърцевидни листа на каталпата я отличават от общата маса на дърветата през целия сезон. Растението цъфти почти 3 – 4 седмици към средата на юни. Каталпата цъфти обикновено след 5 – тата година от засаждането и едва когато  достигне височина 3 метра. По време на периода на цъфтеж каталпата се покрива с големи бели или кремави цветове с аромат на ябълка, които след прецъфтяване се превръщат в дълги до 40 см. шушулки, с които дървото е украсено почти цялата зима, и му придават много необичаен външен вид. Интересно е и това, че този дървесен вид живее до 150 години, ако не е нападнат от вредители.