Служители на ИАРА Пазарджик извършиха нощна поверка на яз.Батак в местността“Превала“, съобщиха от Агенцията по риба и аквакултури. Заловено беше лице, от Ракитово, извършващо стопански риболов с мрежа с дължина около 300 м. и уловена в нея 80 кг. шаран. На лицето са съставени 3 акта, с които са иззети мрежите и гумената му лодка. Рибата е освободена и върната във водата. При залавянето му е оказано съдействие от полицейски патрул на ПУ-гр.Батак.

През 2016 г. нарушителят е бил обект на специализирана проверка на Прокуратура, Полиция и служители на ИАРА-Пазарджик. От дома му бяха иззети 28 чувала с мрежи, лодка, двигател и количество риба. Срещу същия беше заведено досъдебно производство.

Акцията се е провела вчера, когато официално се откри риболовният сезон и във водоемите с надморска височина над 500 метра. Най-нетърпеливите мераклии тръгват още днес към язовирите като Искър, Батак, Доспат, Беглиците, Широка поляна и др.

Какво може да се очаква като риболов?

На Искър сезонът традиционно се открива с два вида риболов. Единият е този на мирни риби, които се търсят в по-плитките места като например устието и Шипоченския залив. В момента язовирът е много пълен, от което може да се очаква, че в тези зони ще излиза платика и каракуда. От лодка на влачене колегите ще търсят бяла риба и сом, а костурджиите отсега са стегнали въдиците с подвижните плувки и вече се запасяват със щипоци за стръв.

На Батак очакванията са да излезе шаран. Любителите на хищниците мога да търсят костури, както и развъдилата се в последно време щука. На Големия Беглик костурът също ще бъде основен обект за риболов, както и местните едри кефали. Широка поляна е почти източен по последна информация. На Доспат ще се търси американска пъстърва и костур.