Окръжен съд – Пазарджик призна 24-годишния Николай Якимов от гр. Велинград за виновен в това, че на 12.07.2015 год. е направил опит умишлено да умъртви Христо Първановски от Кричим като е използвал пушка. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив и е останало недовършено.

На подсъдимия беше наложено наказание от 16 години Лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. На гражданския ищец беше присъдено обезщетение в размер на 40 000 лв. за причинените му неимуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Припомняме, че Николай Якимов от Велинград, бе обвинен в опит за убийство на 35-годишния Христо Първановски от Кричим, го гръмнал с ловна пушка от ревност. Доскоро затворникът, който е осъждан 26 пъти за кражби и опити за убийства, живеел с 20-годишно момиче от Пазарджик. Заради агресивното му поведение, побоищата и псувните, на които всекидневно била подложена девойката, тя го зарязала.

Заживяла в Кричим с Първановски, а грубиянът не спирал да я тероризира по телефона. В събота срещу неделя през нощта бившият любовник започнал отново да сипе заплахи и закани срещу двойката. Тогава мъжът и момичето се качили на автомобила си и отишли да се разберат с вече бившия, но неспиращ да ревнува Якимов. Пред дома си във Велинград обаче бабаитът, който е само на 22 години, извадил ловната пушка на баща си и започнал да гърми по новия приятел на жената, която твърдял, че обича.

Якимов уличил Първановски лошо в бедрото. Травмата била сериозна и само бързата намеса на лекарите спасила живота на по-възрастния мъж. Бедрената кост е натрошена, а част от мускула го няма, казаха разследващите, които се хванали за главата от агресията на изоставения младеж.