Ана Гройс, PZdnes.com

Архитектурно-парковият комплекс „Дворецът“ се намира на около 2 км югозападно от центъра на Балчик. Представлява комплекс от вилни и други постройки, разположени на брега на Черно море. Градината е разположена на площ от около 65 дка и разполага с втората по големина след Монако колекция от едрогабаритни кактуси в Европа. Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави мястото уникално като дух и атмосфера.

20градина-водосток

Мястото е любимо на кралицата на Румъния Мария Единбургска, която не веднъж пише в мемоарите си, че сърцето и ще остане завинаги там. Мекият климат, топлата морска вода и живописните балчишки скали са само част от причините кралица Миси да разгърне на това място хобито и любовта си към растенията. Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги. Така през 1924 г. по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата. Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето ѝ.

20балчик-царица

Най-напред е построена резиденцията, която тя нарича „Тихото гнездо“, където са разположени личните й покои и банята в турски стил. След това са изградени православен параклис, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои.

20тихото

Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Уникалните градини на също носят усещане за различни култури, стилове и вярвания.

Кралица Мария е последовател на бахайската религия, претворява в Двореца единството на Бога, вярата и целия човешки род. Културно-историческата стойност на архитектурно- парковия комплекс „Дворецът Балчик“ безспорно е огромна. Уникалното растително разнообразие събрано в гадината и начинът, по който растенията са аранжирани са от изключително значение. Ботаническата градина разполага с втората по големина след Монако колекция от едрогабаритни кактуси в Европа.

20градина

Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави мястото уникално като дух и атмосфера. „Дворецът Балчик” е съчетание от неземна красота, неповторима атмосфера и някакво поетично усещане за мистика. Всяко растение, беседка, мостче, арка или свод подсказват, че това място е създадено от изключителни естети, хора на изкуството за истински ценители.

20градина1

На това място кралица Мария организирала пищни приеми, на които се събирали отбрани хора от европейската аристокрация.  С много любов кралица Мария дава име на всяка градина и алея в своя райски дом. Тук можете да разгледата „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, „Висящите тераси , „Божествената градина“, „Гетсиманската градина“, „Английския двор“,  „Градината с водното огледало“, „Мостът на двореца“ и „Мостът на въздишките“.

20кралица мария

Влизайки в двора на резиденцията и преминавайки през изящна порта от ковано желязо ще се озовете до белокаменна сграда с каменна площадка, в чийто център е разположен „Сребърният кладенец“. Кралица Мария дава името на кладенеца, заради студената, бистра и много чиста вода с прекрасен вкус. Именно затова кралица Миси решава да построи кладенеца в библейски стил, подобно на кладенците на самарянките.

20градина-трон

Дворът на омайните градини е терасовиден и в идейният му център е оформен красив водопад с височина над 25 метра. Около водопада има много зеленина и пъстроцветни растения. Друго впечатляващо кътче в комплекса е Нимфеума, където по триструйна чешма в дълбок каменен басейн се спуска малък водопад. Чешмата е от 1865 г. и е вградена в зидовете на Нимфеума. Над ротонадата на храма на водата няма покрив и звездите, отразени във водната повърхност, изглеждат сякаш нарочно са слезли от небето, за да ги докоснеш. Това било любимото място на кралицата и тя обичала да празнува рождените си дни именно в Нимфеума.  

През една от широките арки на „Храма на водата“ малко стълбище ни отвежда в белоцветна градина, която не прилича на никоя друга в Двореца – „Алеята с белите лилуими“, която се намира точно в подножието на параклиса „Успение Богородично“. Желанието на кралицата било именно тук в параклиса да се съхранява нейното сърце след смъртта й. То обаче в момента се съхранява в Румъния. Според легендата една трагична вечер синовете на кралицата, Михай и Николай, се скарали заради млада куртизанка. По време на свадата те извадили пистолети.

Майка им се втурнала, да ги разтърве и Михай неволно я прострелял смъртоносно. През 1941 г. когато Добруджа отново става българска територия, младите принцове дошли в Балчик с армада кораби и отнесли тленните останки на кралицата в Румъния. Но духът на Мария Румънска все още витае в комплекса, за да го закриля и да напомня на посетителите за отминалата слава на своя овдовял каменен трон, от който тя наблюдавала морския залез.

КОЯ Е МАРИЯ?

Мария Александрина Виктория де Единбург е родена през 1875 г. в графство Кент и е внучка на английска кралица Виктория. На 18 години тя става кралица на Румъния чрез брака си с румънския принц Фердинанд Виктор Алберт Мейнред де Хохенцолерн (1865-1927 г.). Винаги усмихната, със златисти коси и сини очи Мери или Миси, както са я наричали нейните поданици, е била всеобща любимка. Като кралица тя събира овации, но изследователите твърдят, че в личния си живот е била нещастна.

Твърди се, че през 1923 г. Мария изпада в тежка депресия. За тази голяма духовна криза на кралицата официалните биографи не споменават нищо. Нито един от тях не отбелязва защо тя предприема това т.нар. спасително пътуване до Южна Добруджа.