Димитър Ганчев, змс

На спортната база Синкевица, край Габрово се проведе втори кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни радиоуправляеми модели- класовете М /така известната водно „Формула-1“/ и за радиоуправляеми копия- класовете NS.

Над 50 състезатели от 10 спортни клуба си оспорваха лидерските позиции в отделните класове модели. Пазарджишкият Модел яхт клуб тук се представи в намален състав, но отново доказа, че ще „свири първа цигулка“ до финалния кръг.

И за пореден път пазарджиклии доказаха, че клас Start си остава техен патент. Мс Димитър Марков си върна лидерската позиция с 27 обиколки и златен медал. Среброто остана за змс Димитър Димитров с 27, но по-слабо време и бронза за Владислав Кацарски- 26 обиколки, тук Стоян Бахчеванов остана шести.

В другият пазарджишки клас- Expert, Митко Марков във всички гонки не отстъпи водачеството си и заслужено финишира първи с 43 обиколки, следван от софиянеца Кристиан Веселинов / на 8 секунди изоставане/, а Европейският ни шампион от 2016 година Митко Димитров, след няколко неудачни спирания неохотно се задоволи с 41 обиколки и  петото място.

Отлична форма показа и змс Петко Петков и с лекота победи в клас FSRE завоюва златото със 125 обиколки, пред все още юношата Александър Захариев от Варна с 120 и бронз за софиянеца Симеон Тодоров-114, а Стефан Марков остана четвърти със 111 обиколки. Втори златен медал Петко завоюва в клас Мini с 31 обиколки, сребро за Митко Марков-30 и бронз за Стоян Алексиев от Средец с 29 обиколки.

Седми тук остана Стефан Марков, но за сметка на това пък успя да се добере до бронза в клас Mono с 32 обиколки, тук победи русенеца Красимир Георгиев с 39 обиколки и сребро за Добрин Киров – 38 от Добрич. Киров се наложи с 35 обиколки в Mini Mоno, пред русенеца-31, а варненеца Иво Горанов стана трети с 28 обиколки. В клас Mini Hidro с 35 обиколки победи Станислав Христов-Габрово, следван от Иво-30 и Петър Пандезов-София с 13 обиколки. При изключителна интрига и атрактивно пилотиране се проведоха гонките в тимовото надбягване.

В клас Team Expert тандема Димитър Марков-Димитър Димитров, през последните години остава непобедим и с лекота се наложи във финала с 240 обиколки, следван от сборен отбор- Захариев-Тодоров с 237 обиколки, а за бронза се пребориха софиянците Веселинов-Николов с 225обиколки. Подобно се разрази и борбата в клас Team Mini, където Марков-Димитров грабна златото с 196 обиколки ,а за среброто се включи и Петков в тандем с Тодоров и Захариев и навъртяха само 188 обиколки, бронза тук остана отново за Веселинов-Николов с 167 обиколки.

В класовете NS, пазарджишкият клуб отново не представи състезатели и медалите се разпределиха между Габрово, Харманли и Средец. Вторият кръг от Държавното загатна, че в третия-финален кръг в Пазарджик от 14 до 16 юли, ще се разгорят отново оспорвани битки за крайното комплексно класиране и определяне на Националния отбор за Световното през август в Унгария. Домакинството на Модел яхт клуб-Пазарджик ще е повод за пълна мобилизация на всички състезатели и успешно участие на юношите и в класовете NS.