Каруцар с талига натоварена с пясък бе спипан на околовръстния път на Пазарджик, малко преди разклона за Огняново, срещу Технополис. От години движението на подобен „превоз“ е забранен в рамките на града, но твърде често каруци се движат в крайните квартали, разказаха полицаите.

23талига

 

Дневно те санкционират между пет и десет човека, които извършват нерегламентиран превоз. Голяма част от талигите превозват дърва, строителни материали или мебели. Хората ги наемат тъй като цената на каруците е в пъти по-ниска от тази на бусовете или откритите малки камиони.

Много често в цената на превоза влиза и трудът по товаренето и разтоварването на транспортирания багаж. През зимния сезон, най-често на талигата ще видите натоварени въглища, а през лятото изровени от казаните за смет найлонови бутилки.

23талига1

Талигите са особено опасни през тъмните часове на денонощието, когато най-често се движат без обозначителни светлини и създават предпоставки за катастрофи. Само за миналата година има над осем случая на леки и тежки наранявания, на возещи се прави в каруцата мъже и деца. Освен „стопове“ колата движена от жива тяга трябва да има и регистрационна табела. В две трети от случаите тя също липсва.