Пловдивският владика дядо Николай дойде в Брацигово, за да отслужи днес празничната литургия посветена на Йоан Кръстител, на когото е наречена местната църква. Вярващи и свещеници от цялата епархия се събраха, за да присъстват на православното събитие, което отбелязва рождението на библейския светец.

Той е единственият, който църквата отбелязва с четири големи литургии през годината. Още снощи в храма на родопския град бе отслужена празнична вечерня. Днешният ден започна в 7.30 ч., когато в храма се състоя празничната утреня, а началото на литургията е от 9.30 ч.

Храмът Йоан Предтеча е построен през 1833 г. от първомайстор Атанас „Насе Гърнето“ . Сградата представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола. За по-добра акустика по вътрешните стени са вградени стомни и гърнета, от което произлиза и прякорът на майстора на църквата. Разпределението и вътрешните пропорции са оразмерени по златното сечение. 

Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът „златно сечение“ е въведен от Леонардо Да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“. То е било познато на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение е в основата на философските идеи на Питагор.