Ана Гройс, PZdnes.com

75 деца от първи клас на СУ „Г. Бенковски“ в Пазарджик се включиха в празника на билките „Еньов ден” в местността Ливадите над село Дебращица. За голяма част от малчуганите това бе първо докосване до планината и красотите на природата. Мероприятието бе част от събитията по инициативата „Детски лагер – ваканция в планината” организирано от ТД „Алеко” Пазарджик с база на хижа Добра вода. На обширната поляна секретаря на дружеството Ирина Харалампиева запозна децата с народните традиции, свързани с този празник – билкарство, плетене на венци, наричане и самодивско хоро.

Всяко дете набра само еньова китка и оплете венец. Момичетата бяха облечени в народни носии и като истински самодиви демонстрираха направата на обредните венци. После всяко от тях постави пъстрата китка върху себе си за здраве. На този празник венеца се състои от лековитите листа от орех, бял равнец, жълт кантарион, еньовче, жаблек, камшик,цикория/синя жлъчка/.

Всички тези билки се привързват с червен конец и се закачват над входната врата на дома, за да пазят къщата и семейството от беди. След приятната беседа и запознанство с дивите цветя, малчуганите са отправиха за района на хижа Добра вода, където до късно се чуваше детски смях от забавните игри.

27добра вода деца