На 29 юни е денят на светите апостоли Петър и Павел, известен като Петровден. По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата. Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие, което се приготвя от пържено прясно сирене, масло и брашно. В различните краища на страната го наричат по различен начин. На Петровден се берат и първите градински ябълки, няма да питате защо ги наричат „Петровки“, нали?

Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава „камък“, му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей – член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е „апостол на езичниците“. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

В брациговското село Равногор на Петровден се отслужва тържествена литургия за здраве и благополучие, тъй като църквата тук носи името „Св.Св. Петър и Павел“. В миналото на този ден се правел и съборът на селото, но тъй като повечето от хората живеят и раотят извън Равногор, съборът ще се проведе на 1 юли, събота. Но литургия със сигурност ще има и тя ще бъде отслужена от местния свещеник.

В събота, 1 юли, Равногор ще отбележи и 240 г. от създаването си. В програмата за тържествата е предвидено и участие на оркестър „Рожен“ с ръководител Петър Янев. За неделя, 2 юли е предвиден фолклорен концерт от самодейни състави от областта.