Продължават честванията по повод 180 години от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, съобщиха от Архирейското наместничество.

28episkop_Dionisii

През месец юли се навършват 190 години от кончината на предишния епископ, служил в катедралата – Агатоникийския епископ Дионисий. Той се представя пред Господа на 21-и юли 1827 година и е погребан в параклиса „Св. Архангели“, намиращ се в катедралата.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай на 22-и юли (събота) в храма ще бъде отслужена заупокойна архиерейска света Литургия. След нея на гроба на епископ Дионисий ще бъде отслужена панихида.
За първи път ще бъде открит гробът след  укрепването му и поставянето на стъклена витрина. Той е един от малкото запазени, където може да се види древната традиция на погребение на архиерей в седнало положение.
Приканваме жителите и гостите на град Пазарджик да се съберем и заедно да отправим молитвите си към Всеподателя Бога за упокоение душата на усърдния Божи служител.