Държавата тотално абдикира от грижата за психично болните хора, това е коментарът на председателката на ДПХ – Ани Стойкова, която е претърпяла щета, в резултат на действия на човек, който има психиатрична експертиза.

По документи той е шизофреник и по тази причина, тя не е успяла да го осъди, заради това, че е потрошил безпричинно предното стъкло на паркирания пред дома ѝ автомобил. Това се е случило преди седмица, а днес тя научила, че същият човек е авторът на взломеното стъкло на Заложната къща в Пазарджик, за която ви информирахме по-рано вчера.

По думите на запознати той е потрошил и витрините на Мехкемето преди година. Мъжът е от Левски и е скитник, по-рано, заедно с други бездомници е живял в къща, в близост до къщата на Д-р Лонг. Тъй като имотът бил частен, собствениците, които отдавна не живеят в Пазарджик, решили да срутят къщата, защото в нея се самонанасяли подобни хора. От тогава насам мъжът и други като него спят по градинките и под обществени навеси на сгради. Преди седмица, освен предното стъкло на колата, мъжът счупил и стъклото на артвитрината на „Човеколюбие“, а преди два дни се върнал да го дотроши.

Посегателствата над хора също са част от „репертоара“ на такива личности, които безнадзорно се разкарват из града. Жертва на подобна агресия е станал и синът на известен пазарджишки галерист. Когато той тръгнал да търси правата си, понеже бил наръган с нож от психично болен, не стигнал до никъде.

Трябва ли да пострада човек, за да може държавата да се замисли за тези хора? – пита риторично Ани Стойкова. Има много институции, които по принцип се занимават с подобни хора, но каквото и да направим за тях, то ще е недостатъчно, защото те се нуждаят от постоянно обгрижване и не подлежат на социализация. Особено в жегите, когато психиката им се влияе от времето.