От 15 до 30 години затвор, при строг режим ще получи днес двойният убиец от ул. „Дунав“ – Иван Николов. В 9.30 ч. днес стартира съдебното заседание по делото за двойното убийство на възрастната ромска двойка Василка и Асен Илиеви, в нощта на пети ноември м.г. и последвалата стрелба срещу две от жителките на к-с „Марица“ в Пазарджик.

В залата бяха допуснати само ищците по делото – наследниците на семейството – Валентин, Емил, Янко и Анета, както и двете простреляни с въздушна пушка жени – Ася и Теменужка.

Наследниците на Илиеви поискаха по двеста хиляди лева кръвнина за всеки от убитите родители, а съкварталките им ро пет хиляди лева обезщетение, заради нанесената им при стрелбата средна телесна повреда.

29иван николов

Обвиняемият Иван Николов прие делото да бъде гледано по съкратена процедура, той се призна за виновен за убийството и прострелването и каза, че съжалява за стореното. Заради самопризнанията и съдействието, които е оказал на следствените органи, той се размина с доживотния затвор без право на замяна, наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс за извършените от него по ксенофобски подбуди жестоки убийства, предизвикали особено мъчителни изживявания в последните минути живот на жертвите.

29теменужка

За разлика от предишния път, когато бе гледана мярката за неотклонение на Иван, този път той изглеждаше адекватен. По време на изслушването на прокурор Димитрия Ганчева, стана ясно, че тридесет и една годишният мъж е насесъл над 16 прободни рани по тялото на Асен и се опитал да отреже главата му, след това извлякъл тялото пред дома на жертвите си, за да служи за назидание на квартала. С над девет рани пък било тялото на Василка.

Пред разследващите Иван разказал, че изобщо не познавал своите жертви. Той е бил на метадонова програма и в момента на извършването на зверството е бил под давление на наркотици. Това е и причината, която го накарала на следващия ден да излезе с въздушната си пушка и да започне да стреля по невинни пешеходци, в близост до хранителния магазин на ул. „Дунав“. След като пристигнали полицаи и го арестували, той признал, че е убил старците предходната вечер.