С традиционния курбан за здраве днес брациговското село Бяга почете празника на Св. Атанасий Атонски. Това се случи в едноименния параклис край селото, който бе възстановен с дарения на миряни и много усърдие от страна на учителката Велика Янакиева, която ни напусна преди месец.

05отец димитър5

Параклисът е украсен с керамично – мозаечно изображение на Свети Атанасий Летни, което пък е дело на художничката Елена Учкунова. Тя също бе упомената с благодарност от Таня Ставрева, която е организатор на събитието. С тържествена литургия отец Иван Каменаров от Пещера сложи началото на празника, в който взеха участие около петдесет човека от селото, сред тях бе и кметът на с. Бяга Боряна Кънева. Трапезната храна бе осигурена от дарения на жителите на с. Бяга и Командерия Св.Св. Константин и Елена от Ордена на тамплиерите от Йерусалим.

Тъй като днес православните християни постят, защото е сряда и курбанът беше постен – фасул и риба, както и няколко постни погачи.

Всеки, стъпил на това свято място, без да знае неговата история, твърди, че усеща силна положителна енергия и изцеление. Хора с неизлечими болести , стоят с часове под беседката, вперили молитвен поглед в сияещата мозаечна икона на св. Атанасий Атонски, получават сили и утеха. Младо семейство от Велико Търново, незнайно как се отклонява от пътя за Пещера и спира до параклиса. Те стоят цял ден пред погледа на светеца, а той отговаря на горещите им молби със свидна рожба, чакана отдавна.  А колко ли още незаписани и искрени истории може да разкаже това свято място?

Неговият блестящ купол кани всеки преминазащ с необяснима сила и енергия.

05отец димитър4

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наречен Аврамий. В ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня.

05отец димитър

По-късно отишъл в Цариград. Там той се запознал и усъвършенствал в тогавашните науки. Още в детски години малкия Аврамий силно желаел да служи на Бога чрез иночески трудове. Той станал ученик на преподобни Михаил Малейн и бил подстриган в монашество под името Атанасий. След време отишъл в Света года, където се отдал на труден аскетически живот, стараейки се да скрие от всички и своята ученост, и великите си дарования. Но това се оказало невъзможно. Разчули се както големите му знания, така и неговия свет и добродетелен монашески живот. Мнозина започнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за онова време сановници и пълководци на имерията Лъв и Никифор.

05отец димитър2

По-късно Никифор става византийски император. Той щедро подпомагал Атанасия в изграждането и разширяването на светогорските манастири и особено в изграждането на основания от Атанасия манастир, наричан сега Великата лавра на Св. Атанасий Атонски.

05отец димитър з

Благочестивият монах Атанасий получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век.

05отец димитър1

Историята за това как учителката Велика Янакиева открива къде са темелите на манастира – четете ТУК

Преданието за Бялата буля – пазителка – ТУК

05отец димитър-ко