Ана Гройс, PZdnes.com

Фолклорни групи от пенсионерските клубове и читалища от Пазарджик и околните села стягат репертоар за събора на Розовски вриз. По традиция всяка трета неделя на жаркия месец юли, жителите на селото празнуват годишния си събор и деня на ягодата. Тази година датата, но която ще се отбележи прибирането на реколтата от вкусния плод, което е основен поминък на местните хора е 16-ти юли.

Редица фолклорни групи, пенсионерски клубове стягат редиците да гостуват специално за събитието в прохладната местност. Розовски вриз се намира на 7 км от село Розово. Нарича се така, поради факта, че там се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до язовир Батак. Това е предпочитано място за отдих от много туристи през зимата и лятото, поради кристално чистите въздух и вода и девствената природа. Температурата на водата в района целогодишно е 10 градуса.

Името на селото пък идва от розите, които жителите му засаждат през време на Втората световна война, и които и до днес посрещат жителите и гостите с прекрасния си чувствен аромат.