* Снимка: Иван Вълков

За първи път тайванска група се качи днес на теснолинейката. Пасажерите научили за малкото влакче на Балканите и решили да го видят с очите си.

Групата се състои от фенове на железницата от Тайван. Организирани са от професор Су Чао Хсу. Професор по железопътен транспорт и пътешественик, преди това са посетили са Румъния и Сърбия. И днес ще се повозят по теснолинейката от Велинград до Добринище, разказа Иван Вълков, който придружава групата. Пътниците ще разгледат Рилския манастир, а след това ще се отправят към София.
Ето и предложенията на сайта Родопската теснолинейка за вас, вслучай, че имате желание да отделите време за едно незабравимо пътешествие и преживяване.

Във връзка с множеството запитвания относно предложения за разходки по теснолинейката в рамките на един ден, решихме да Ви представим нашите предложения, в случай, че сте избрали Велинград за своята почивка. Ето ги и нашите идеи:

 „До най-високата гара на Балканите и обратно”

Заминаване от Велинград в 10:04 ч., пристигане на гара Аврамово в 11:07 ч. и обратно от Аврамово в 12:25 ч. и 15:59 ч. В района на гара Аврамово може да се разходите сред красивата природа на Рила и Родопите или пък да си направите пикник в гората край най-високата жп гара на Балканския полуостров Аврамово. Пътуването трае около час, през който влакчето изминава 30 км сред девствена природа, където няма пътища, а само гори, скали, реки, планински ливади и в рамките на 9 км линията минава през 16 тунела образувайки „осморка” като се изкачва над себе си в четири етажа, за да достигне гара Аврамово. От Аврамовата седловина се разкриват уникални гледки към малките селца, кацнали върху голите родопски върхове.

„На плаж във Варвара”

Заминаване от Велинград в 08:39 ч. и пристигане на гара Варвара в 10:01 ч. Минералният плаж се намира на 10 мин. пеш от линията и до там може да Ви упъти всеки местен, включително служителят на гарата. Влакът за връщане е в 16:05 ч. от Варвара и пристига във Велинград около 17:30 ч. Трасето на теснолинейката между Велинград и Варвара е изключително живописно и минава през скалистото Чепинско дефиле – смятано за един от най-красивите участъци по цялата жп линия. Село Варвара се намира в полите на родопския рид Алабак и най-южните краища на Пазарджишкото поле. От селото се разкрива уникална гледка към Горнотракийската низина, Средна гора и при ясно време – Стара планина.

„Из Пиринска Македония”

Тук Ви предлагаме пътуване до още един красив български край – Разложкият. Вземете влакчето в 10:04 ч. от гара Велинград и поемете на пътешествие сред Родопите, Рила, та чак до Пирин планина. Ще минете през над 20 тунела, красиви мостове, величествени гледки ту в Рила, ту в Родопите, ще преодолеете най-високата жп гара на Балканите и ще си направите снимка за спомен, ще попътувате в зелената пазва, която образува долината на река Места от Якоруда до гара Белица, ще се потопите в бита и културата на родопчани и македонци, ще се заредите с чист планински въздух и много позитивизъм от безвремието, в което ще Ви отнесе Малката железница с ниската си скорост. След около 3 часа ще достигнете градовете Разлог, Банско и Добринище. Трите са поредни гари по теснолинейката. Влакът пристига в Разлог в 12:39 ч., в Банско – 12:48 ч. а половин час по-късно е в последната гара по 125-километровата жп линия – Добринище.

В Добринище може да обядвате в красива механа, издокарано по пирински тертип, да посетите Балнеолечебницата (Минералната баня), която привлича стотици чуждестранни и родни туристи с лечебните свойства на водата, извираща в недрата на пиринското градче. Освен това в Добринище не пропускайте да се разходите из малките тихи улички, над които величествено се вижда връх Безбог. Влакът тръгва обратно в 18:45 ч. и в 22:04 е във Велинград.

Ако слезете в Банско, поемете на разходка из българщината – отправете се към центъра (7 мин. само нагоре по улицата от гарата). Ще се озоведе на централния площад при Читалището и Общината. Оттам наляво може да стигнете до красивия градски парк, а нагоре – до музеите на поета Никола Вапцаров и първия учител Неофит Рилски. Пред Вас ще се яви паметникът на Паисий Хилендарски и величественият храм „Св. Троица”. Оттам нагоре по тесни калдъръмени улички, край каменни дувари, ще се потопите в българската атмосфера от по-миналия век. Десетки механи ще ви примамят за обяд, а гледката към Пирин – остава спомен завинаги. Ако се озовете в по-горната част на града, ще станете свидетели на съвременното застрояване с хотели от швейцарски тип, чужда реч и много магазинчета със сувенири и дрехи. Влакът за връщане към Велинград е в 19:03 ч. и пристига там след 3 часа.

Не подминавайте възможността да посетите по-малко известният на туристите Разлог. Най-големият град в района, нещо като областен център поради отдалечеността на официалният областен град Благоевград. В Разлог има съд, полицейско управление, болница, училища, професионални гимназии, а в миналото и доста големи заводи. Но градът има какво да покаже и на туристите, стига да решите да го посетите. Поемайки от гарата в лек диагонал и само напред, след 10-15 мин. нормално ходене достигате централния площад. От него може да поемете накъдето пожелаете. И няма да сгрешите. Мраморните плочи на площада създават различно усещане за близост с планината, някак по-ествествено е. От площада се слиза в красив парк, в средата на който се намира голямо езеро с плачещи върби. Няма смисъл да казваме, че възможностите за обяд са достатъчни и за разлика от курортите Банско и Добринище, тук цените са по-прилични. В Разлог ще видите представен най-старият открит български календар с наше летоброене. Общинският център, разположен между Родопите, Рила и Пирин има исторически музей, а през лятото в града се организират редица културни прояви. Панорамна пътека води до място, което Ви позволява да погледнете към целия разложки край. Влакът за връщане към Велинград е в 19:15 ч. и пристига във Велинград в 22:04 ч.

Цените на билетите са, както следва:

Велинград – Варвара               2,70 лв. еднопосочно/      4,30 лв. отиване и връщане

Велинград – Аврамово           2,10 лв. еднопосочно/      3,40 лв. отиване и връщане

Велинград – Разлог/Банско  4,20 лв. еднопосочно/      7,60 лв. отиване и връщане

Велинград – Добринище       4,60 лв. еднопосочно/       8,30 лв. отиване и връщане

Важно: За деца до 7 г. е безплатно, за ученици и студенти с карти за намаление – 50% от редовната цена на еднопосочния билет, за пенсионери също 50% намаление срещу карта или решение за пенсиониране. Цената по тарифа „отиване и връщане” (по-горе) е подходяща за пътниците, които не попадат в категориите от предишното изречение.