Инсинуации в медийното пространство провокирали днешната пресконференция на кмета на Септември – Марин Рачев.

За нас е важно да чуете и нашата гледна точка, като ще започна най-напред с минералната вода. Казусът не е от вчера и има последователност във времето, още по време на предизборната кампания навсякъде сме говорили, че ще стабилизираме община Септември. Аз съм обещал, че тя ще излезе от тежкото си финансово състояние, заяви градоначалникът.

Категорично нашата позиция бе да се спре разсрочването на дълговете и спиране на неустойките, ние знаехме, че определени икономически кръгове ще ни пречат, защото до сега те обезкостяваха общината.

Ние нямаме никакви зависимости към никой, а е имало такива в миналото. Аз бях човек от бизнеса и мога да заявя, че кандидат – кметовете преди искаха от бизнеса подкрепа, като им обещаваха, че след изборите ще получат нужния комфорт. Нямам никаква финансова зависимост към никого, заяви Марин Рачев.

Казахме че ще има контрол над находищата за подземни богатства, какви са концесиите и какво се плаща на общината. Никога не сме предприемали действия да пречим на хората с бизнес в общината, напротив, помагали сме им с всичко, но с едно условие да се плаща по закон и да не се ощетява общината.

Вторият въпрос бе минералната вода, горско стопанския план, дърводобива, ние сме единствената община довела до край общия си устройствен план. Това позволява да обособяваме зони за отдих и почивка. Те увеличават своята стойност, защото вече не са земеделска земя. Приходите от тях ще отидат в хазната, заяви кметът на Септември.

Очакваните приходи от минералните извори на Варвара – находището е собственост и на село Ветрен дол. По-вжното е, че ние заварихме над 13 млн. лв. дългове, като 5.5 млн. бяха просрочени. Заради това проведохме срещи в Министерството на финансите, за да направим план с мерки за оздравяването на общината с помощта на държавата.

След детайлни анализи, ние направихме своя план. Досега управлението на общината е чакало субсидия и е разпродавало общинско имущество. Ние обещахме, че няма да се оправдаваме с това, което заварихме нито с прредишните кметове и започнахме да действаме за реализирането на намеренията ни.

Още от миналата година по места съм бил с кметовете на населени места и съм обяснил, какви са нашите мерки, още от зимата на 2015 г. Навсякъде със селските кметове – Симеоновец и Семчиново ще печелят от земята си, защото те ще получат вилни зони в землищата си в Милеви скали, Варвара и Ветрен дол от минералната си вода, Ветрен, Славовица – дърводобив, Бошуля, Карабунар от концесионни такси. На още много такива срещи съм обяснявал детайлно, какво сме направили и как ще стане.

За да добиете пълната информация от днешната среща с медиите – вижте запис на пресконференцията – ТУК