Двеста души от Септември, Варвара и Ветрен дол искат да си направят собствени къщи за гости, заяви днес на пресконференция в Пазарджик, кметът на общината Марин Рачев. Те също искат да ползват минерална вода, а в момента тя е приоритетно в ръцете на бизнесмена Проданов, който не иска да има конкуренция в бизнеса сред местните хора.

Аз защитавам интереса на общината и хората, които живеят в нея и съм длъжен да направя необходимото, за да изпълня техните искания – каза градоначалникът, който пространно разясни пред журналистите процесът на приватизация на Варварските минерални бани.

При обещани 200 работни места, питайте колко реално са разкрити от фирмата – купувач, допълни той.

Намерението на общината е да създаде възможност повече хора от трите населени места да ползват минералната вода, за да могат да развият собствен бизнес. Според кмета Рачев цената за минералната вода от 3.60 лв. за кубик е напълно нормална, с оглед на факта, че тя извира с температура от 93 градуса по Целзий и за да бъде ползвана за басейн, ще се наложи да бъде разреждана с обикновена вода. На кубик топла се полагат два кубика обикновена, за да се стигне до нормална за къпане температура, поясни кметът. При това положение бъдещите хотилиери, ще дължат на общината от шест до двадесет лева месечно.

Междувременно стана ясно, че кметът на Ветрен дол – Димитър Христосков е поискал ревизия на договора за приватизация на минералната баня до реката Елидере. Тя е била ветрендолска на времето.

„Сделката е станала през 2006-та година преди изборите. Тайно най-вероятно общинския имот е прехвърлен от публична в частна собственост за да се изтъргува. От това Ветрен дол не е видял и 1 лев, макар, че по ЗМСМА 30 %-та от парите по продажбата трябваше да бъдат върнати към нас”, заяви Христосков. Той допълни, че с продажбата на тази баня селото е лишено от месечен наем в порядъка на 1000 лева, които в момента ги прибира бившия кмет на Варвара Наско Попов. Може би и затова не случайно като има някакво напрежение той с охота застава пред камерите, припомняйки случката с река Чепинска, когато с хора от Вършилата даваха интервюта от името на варварци и ветрендолци.”
Митко Христосков се учуди и на постоянните твърдения, че едва ли не всички извори с минерална вода са варварски. „Това категорично не е така. В обществото се наслагва погрешното схващане, че топлата вода е на Варвара. Не, тя е колкото тяхна, толкова и наша, но понеже ние си мълчим те въвеждат в заблуждение широката аудитория. Аз не съм чул някои във Ветрен дол да е недоволен от това, че ще се плаща реална цена за минералната вода от страна на ползвателите. От това ще се увеличат приходите за селото. Логично е и варварци да са на същото мнение, щото и те ще са на нашия хал. Но там един човек, който си прави бизнес от минералната вода политизира нещата и заедно с колегата – кмет се опитва да залъгват хората”, коментира Христосков.

Той изрази учудването си от участниците в така наречения „протест”, даващи интервюта пред телевизиите.
„Видях на клиповете по телевизиите Гина Бошева – съпругата на бившия септемврийски кмет Петър Бошев. Тя какво общо има с Варвара и минералната вода? Обзета е от злоба и реваншизъм. На всяка манджа е мерудия. А този адвоката на Проданов – Баташки? Ми той, доколкото знам обжалва всички административни актове на Общината така, че нещата да се бавят и отлагат във времето. Той също има вила до хотела и смята това находище за тяхна собственост. Видях още 2-3 жени от персонала на Проданов. Зърнах и жената на бившия общински съветник от БСП Стоил Василев. Това ли им беше спонтанния протест? Ако той е спонтанен, значи и аз съм кмет на Ню Йорк. Нито един случаен не застана пред камерите. Това е политическа работа.
Защо миналата седмица протестираха за минералната вода при положение, че решението на Общинския съвет е взето през октомври’2016-та.
Щом се разбра, че е установено, че хотела на Проданов има алтернативно захранване с вода и умишлено представят нещата, че едва ли не това е причината за протеста, изведнъж изместиха темата и вече мотивите за протеста са вече някакви ревизии на общинския кмет. Да си правят ревизии, колкото искат. Това какво общо има с минералната вода. Не е ли показателно, че търсят само сензации и създаване на напрежение пред това да се реши даден проблем. По тази логика утре може да решат да протестират, че кмета излиза и в обедна почивка”, каза Димитър Христосков.