Прагът на плащанията в брой да остане 10 000 лв., решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси при гласуването на второ четене на промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Министерски съвет беше предложил плащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв. като това да стане на няколко стъпки.

Предложението на ГЕРБ беше ограничението на кешовите разплащания да стане 5000 лв. от 1 януари 2018 г. От БТПП коментираха, че според техни проучвания 5000 лв. са приемливи за бизнеса като горна граница.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че намаляването на тавана на плащанията на 5000 лв. е стъпка за борба със сивата икономика и малко повече от половината страни в ЕС поддържат подобна граница.

Народният представител Йордан Цонев (ДПС) каза, че такава стъпка невинаги спестява време на хората и всъщност може да отнеме повече време на дребните производители, които нямат банкови сметки. Георги Търновалийски (БСП) коментира, че няма оценка на въздействие от намалянето на кешовите разплащания от 15 000 лв. на 10 000 лв. през миналата година и държи прагът да остане 10 000 лв.

В крайна сметка с 9 гласа „за“ и 11 „против“ не беше прието предложението на ГЕРБ плащанията в брой да бъдат ограничени до 5000 лв.