Ана Гройс, PZdnes.com

 Еднодневен преход до хижа Белмекен и едноименния връх, висок 2 626 м. и първенец на северозападния дял на Рила, проведоха туристи от ТД „Незабравка“ от гр. Септември и ТД „Руен” – Пловдив. В прехода участие взеха 30 природолюбители от Септември, Пазарджик и Пловдив. Разтоянието от около 20 км. бе преодоляно за 8 часа. Изходен пункт за маршрута бе спортен комплекс „Белмекен”, от където по маркирана пътека туристите се отправиха към хижа Белмекен. Пътеката се извива живописно покрай буйната и бистра река Ръжавица и достига до местността „Премката”, от където се разклонява. От там за около 30 минути планинарите достигнаха хижа Белмекен, една от най- старите хижи в България, строена с помоща на планинарите от Пазарджик.

След кратка почивка за обяд, природолюбителите се отправиха по зимната маркировка за връх Белмекен. Върхът, който почти през цялата година е покрит със снежна покривка, представлява обширна поляна, обрасла с трева на площ от няколко декара, където се задържа голямото количество сняг. От живописния връх се откриват панорамни гредки към Тракийската низина, долината на гр. Долна баня, Централна Рила и Пирин. Ясното време позволи на планинарите от Септември да се насладят на цялото великолепие на района заедно с язовир Белмекен, който блести като синьо бижу.

„Преодоляхме разстоянието от спортното градче до хижата и върха за 8 часа и то с много почивки“ – коментира водачът на групата Евгени Попов. Имахме цял ден на разположение, безоблачно небе и затова не бързахме, допълни още той и разказа, че на върха групата е направила по-продължителен престой за снимки и разбор на прехода. Според запалените планинари истинско чудо е да се уцели на това място толкова слънчево и спокойно време. Обикновено на това място е ветровито и студено.

Връщането към базата туристите осъществиха по същото направление, по югоизточния ръб на билото, край сградите за подслон на кравите от многобройното стадо. Този преход бе и част от подготовката на планинарите от гр. Септември за предстоящото десет дневно екскурзионно летуване в Пирин, което ще стартира в края на следващата седмица от гр. Банско.