Димитър Хаджидимитров, председател на РСО „Образование” към КТ „Подкрепа”– Пазарджик

Преди няколко дни МОН е пуснало депеша до всички РУО-та, а те от своя страна, чрез директорите, до всички учители в цялата страна, които вече са в отпуска, да се явят на работа от 28.07.2017 г. до 07.08.2017 г. вкл., точно в разгара на лятото, когато се и сменят туристически пакети и смени по хотели и почивни станции, за да се „оценяват” учебниците по новите програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас, във връзка с ЗПУО, от всички учители, независимо дали преподават в съответните класове или не.

Директорите светкавично са написали полузаконни заповеди, с които прекъсват отпуските на учителите, които пак с нарочни съвсем скорошни заповеди са в планирани отдавна отпуски, с резервации на хотели, за пътуване в страната и чужбина на гости на деца и близки, с уговорени летни ангажименти и дори договори за работа. И всичко това се прави, за да се задоволят прищевките на министерските чиновници и прословутите издателства, които пък са дали своите неизменни рушвети пак в същото това министерство.
РСО Пазарджик остро протестира по повод на това практическо беззаконие и поредна гавра с учителите, които изнесоха деформираното им, мракобесно законче на гърба си.

А за ПОДАРЪК – Наредба за психично състояние и ежегодни психо-неврологични прегледи, „оценяване” на учебници, Обществен съвет, съставен от пълни случайници, който да ни контролира, считайте унижава, Наредба за прословутото и безполезно приобщаващо образование, на фона на пълна липса на дисциплиниращи мерки против агресията в училище!

Отделно Наредба за оценяване на качеството, юруш колеги да събираме доказателства колко сме качествени. Учителите реализираха и Куневия каприз „Твоят час” (Голямата измама), с всичките му деформации, но за без пари, за слава! Всичко това вкарва разделителни линии и в съсловието, и в обществото и между нас самите. Има и други много унизителни актове, къде агресивно приложени, къде фарисейски. Но, в стремежа си да ни накарат да слушаме, ще постигнат обратния ефект. Как виждате да има 15% увеличение на заплатите без да се вдигне ЕРС при делегирани бюджети?! Тези 330 млн. лв., сега станаха 230, доколкото се вижда. Трайното увеличение на заплатите и привличане на младите хора изисква трайно решение, а не прах в очите!
По този начин реформа няма да се проведе, по-скоро наближава националната учителска стачка на „педагогическите специалисти”!