Група организирана от читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1933“ от Братаница днес посети паметната плоча, пред която през 1872 г. хора от селото посрещнали Васил Левски, за да създадат заедно революцинен комитет, разказа секретарят на читалището Величка Георгиева. Освен цветята в знак на признателност, участниците в похода са изнесли и рецитал от стихове за Дякона, от рождението, на когото днес честваме 180 години.

18братаница2

Дани Чилева разказа за живота на Апостола и прочете поемата „Левски“ от Иван Вазов, а другите момичета – четоха стихотворения за В. Левски, разказа Величка Георгиева. Заедно с тях е била и бившата учителка по литература Йорданка Гюрджеклиева, която е изпяла на присъстващите любимата песен на В. Левски  „Зададе се облак тъмен“, а след това и „Обесването на В.Левски“, по стихотворението на Хр. Ботев.

18братаница1

Плочата е поставена там във връзка със стогодишнината от събитието, което дало тласък в национално- освободителните борби в нашия край, завършили с Априлското въстание. Плочата се намира в местността Янчова кория, в посока Ветрен дол и поклонение пред нея се извършва не само на 18 юли, а и на 19 февруари, когато отбелязваме годишнината от кончината на Апостола.

Първоначално намерението ни беше да отидем до манастира, за да поднесем венец, но се притеснявахме, че е мокро и кално, и може да завали. – допълни г-жа Георгиева. Със сигурност обаче това ще се случи, когато времето се оправи.